Dumitru Fărcaș va avea un bust la Cluj-Napoca

Fostul mare rapsod Dumitru Fărcaș va avea un bust la Cluj-Napoca. Municipalitatea a prevăzut în bugetul din acest an sume de bani pentru realizarea unui monument dedicat memoriei celui care a încântat cu taragotul său generații întregi de iubitori ai folclorului.
Demersul vine la propunerea Fundației Culturale „Carpatica” și a Fundației „Dorel Vișan”, care recomandă ca loc de amplasare a bustului în latura sudică a Casei de Cultură a Studenților.

„Alături de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș reprezintă punctul cel mai de sus al artei interpretative instrumentale folclorice. Mitu a boierit cu harul lui Doina și hora transilvană. E unic în măiestria cu care îmblânzește instrumentul pe care i l-au menit la naștere ursitoarele. Când zicea el din taragotă, Dumnezeu se pleca să asculte ruga de dor, de jale sau de bucurie a românității, care urca spre cer!

A slujit cu cinste și glorie țara, valorile ei, s-a dăruit Clujului în care a locuit, Casei de Cultură a Studenților, pe care a păstorit-o, în care a îndrumat artistic cu brio generații întregi de studenți. E vremea ca cetatea să-i cinstească memoria”, spune cunoscutul scriitor clujean Horia Bădescu.
Pentru realizarea bustului marelui rapsod, primăria a prevăzut în bugetul din acest an suma de 12.000 de lei cu care să se întocmească proiectul tehnic și studiul de fezabilitate.

Interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă în luna august 2018 într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani. Dumitru Fărcaş a fost înmormântat cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi.

În memoria regretatului taragotist Dumitru Fărcaş, în toamna anului 2019, la Cluj-Napoca a debutat Festivalul Concurs „Taragotul de Aur”. „Scopul primordial al acestui festival este descoperirea de tinere talente, soliști instrumentiști și vocali, dar evenimentul își propune și să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc”, preciza Andreea Fărcaș, fiica taragotistului. Tot pentru a cinsti cum se cuvine memoria regretatului interpret de muzică populară, consilierii locali clujeni au decis, în decembrie 2018, atribuirea denumirii „Dumitru Fărcaș” Casei de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut