Duminică, „pi patrațel”

Se întâmpla la alegerile locale din 2004. Aveam acreditare ca observator la secția de votare din Poiana Horii, comuna Beliș. O sală de maxim 4×4 metri, cabinele de vot despărțite de o perdea albastră.

La un moment dat intră în secție o femeie și, imediat după ea, un bărbat un pic mai în vârstă, puțin surd, după cum ne-am dat seama din scurta lui conversație cu cei din comisie. Femeia primește buletinul de vot și ștampila și intră în cabina din dreapta, iar imediat după ea, bărbatul, în cabina din stânga.

Trece aproape un minut și cei doi rămân în cabine. Deodată, perdeaua dintre ei se mișcă și tuturor celor de afară ni se pare (sigur ni se pare, ne asigurăm unii pe alții) că acolo, în cabine, prin perdeaua care îi desparte, unul dintre ei a tras un cot celuilalt. Nu apucăm să ne asigurăm reciproc că ni se pare, până ce auzim „șoapta cu voce tare” a bărbatului, care, puțin surd fiind, nu-și dă seama că întrebarea lui, ce se voia șoptită, e auzită de toți cei aflați în sală la momentul acela: „Mărie, inde să pui ștampila?”

Cu o „șoaptă” egală ca intensitate vine imediat și răspunsul femeii, în cel mai autentic glas moțesc: „Pi patrațel, Vasile. Pi patrațel!

***

Campania electorală de anul acesta s-a desfășurat într-un mod atipic, dar într-un mod ”tipic”, la sfârșit de campanie, vin și mesajele care, folosind pretextul pandemiei, îndeamnă oamenii să stea acasă și să nu se prezinte la vot. „Duminică stau acasă că plouă. Mă duc la vot în turul doi. Voi? #pandemie #stauacasă” – este unul dintre mesajele distribuite și re-distribuite pe rețelele de socializare.

Statul acasă și înjurăturile de după („Voi i-ați ales, voi sunteți de vină”) nu vor aduce niciodată „mai binele” pe care îl visează fiecare alegător (pasiv). Îi vor ajuta, însă, pe aceia care, folosindu-se de astfel de mesaje demobilizatoare, vor câștiga (sau vor mai câștiga o dată!) patru ani de mandat, fiindcă alegătorii lor vor ști să nu țină seama de asemenea îndemnuri. E știut, niciodată lupul nu urlă ca să se sperie pe sine!

Așa că, dacă vă pasă – de dvs, de familie, de comunitate și, până la urmă, de țară -, mergeți duminică la vot și puneți ștampila. Pi patrațel, cum ar zice Măria din Poiana Horii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut