Duminica Părinților și Copiilor – „prilej de omagiere și susținere a familiei creștine”

În contextul secularizării tot mai accentuate a societății actuale, este necesară reafirmarea rolului principal al familiei în creșterea și educația copiilor pentru viață, precum și susținerea spirituală și materială a familiilor defavorizate și a familiilor care au mulți copii. Totodată, pentru a răspunde nevoilor spirituale profunde ale generațiilor de copii și de tineri din societatea actuală, este foarte necesară cooperarea dintre Biserică, Familie și Școală, pentru a fi cultivate vocațiile specifice ale copiilor și tinerilor – afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, într-un mesaj transmis la Duminica Părinților și Copiilor, 6 iunie.

În același mesaj, PF Daniel amintește că familia este „cununa creației lui Dumnezeu și mediul binecuvântat de El în care omul-copil începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii” și este „biserica de acasă”, după cum a fost numită de Sfântul Ioan Gură de Aur, „în care se cultivă iubirea conjugală, părintească, fiască și frățească. Cu ajutorul părinților, copilul începe să simtă iubirea lui Dumnezeu pentru el și să cultive iubirea față de cei din jurul său. Iubirea copiilor față de părinți se arată mai ales în comunicarea cu ei. Domnul Iisus Hristos a fost copil, crescând în ascultare de Dumnezeu Tatăl din ceruri, de Mama Sa, Sfânta Fecioară Maria și de Dreptul Iosif, ocrotitorul Său”.

„Caracterul copiilor se formează mai ales prin iubirea părinților față de ei și prin modul de viețuire al părinților. De aceea, părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință, să cultive iubirea în familie, libertatea și demnitatea persoanei umane, create după chipul lui Dumnezeu. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: «Învață-ți copilul să nu pună preț pe bani, nici pe slavă lumească, nici numai pe viața de aici. Dacă va avea astfel de gânduri, va fi un înțelept». Copiii născuți în familie și botezați de Biserică în numele Preasfintei Treimi pot deveni cetățeni ai Împărăției cerești veșnice, dacă în viața lor pământească au cultivat darurile duhovnicești primite la Sfântul Botez,

după cum ne arată familiile care au dăruit Bisericii mai mulți sfinți, înscriși în calendar” – arată Patriarhul Daniel.

Amintind că pandemia actuală a afectat în mod direct familiile din țară și din diaspora, precum și educația copiilor („studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor”), Întâistătătorul BOR subliniază că o educație temeinică pentru viață „include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în școală, în viața Bisericii și a societății”.

„Adresăm părinților și copiilor români de pretutindeni un mesaj părintesc de multă prețuire, precum și îndemnul de a păstra și de a cultiva credința creștină ortodoxă, împreună cu valorile spiritualității românești în familie, în biserică și în societate, spre bucuria tuturor copiilor și a părinților!” – îndeamnă Patriarhul.

Aprobată printr-o hotărâre din martie 2009 a Sfântului Sinod, Duminica Părinților și Copiilor, prima duminică după data de 1 Iunie – Ziua Copilului -, este „prilej de a reafirma rolul principal al familiei în creșterea și educația copiilor pentru viață”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut