Duminică, la Memorialul Gherla, „reeducarea continuă”

Asociația Memorialul Gherla a devenit, la scurt timp de la înființare, un catalizator de anvergură națională al unor proiecte legate de cercetare, educație, popularizare a istoriei concentraționare, așa cum s-a manifestat în timpul regimului comunist instalat în România postbelică. Alături de proiectele „Viză pentru Gulag” și ”Epitaf”, spectacolul care va fi găzduit duminică de Memorial – „Celula Creativă: Reeducarea continuă”, organizat de Asociația SEMN, trio-ul muzical Torsan/ Dan/ Bălan și partenerii lor – este încă un experiment autohton în căutarea unor perspective alternative de reflecție asupra istoriei comunismului.

„Celula Creativă” este, după cum anunță organizatorii, un spectacol despre „evadări” memorabile din Gulag, despre libertatea din temniță, jertfă și creativitate în zeghe, într-o formulă dedicată pomenirii oamenilor-model și a experiențelor-școală.

Premiera, cunoscută parțial publicului local după avanpremiera din Noaptea Muzeelor la Memorialul Gherla, este „un proiect pus în slujba memoriei atrocităților petrecute în pușcăriile comuniste, care traversează mai multe teritorii artistice și media: sculptură, muzică, performance audio-video, poezie, cuvânt scris”. Construcția sonoră a evenimentului este exprimată de un amestec de instrumente de suflat clasice (fluiere, blockflote, clarinet, saxofon), bass/ computer live și chitară preparată electronic, cu texturi audio amplificate, în registre joase sau extrem de înalte, pentru a acoperi toată plaja frecvențelor.

Tot în premieră, Celula Creativă va distribui și o ediție tipărită a ziarului SEMN, o „foaie în ediție unică despre libertate în absența libertății”, o încercare de a „lăsa lumii și un cuvânt scris, un martor cuminte al celor mărturisite” la întâlnirea de duminică, 25 iulie (ora 19:30, Memorialul Gherla, str. Cărămizii 2A, Gherla; intrarea gratuită).

Reprezentațiile itinerante vor fi găzduite săptămâna viitoare la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud (27 iulie), apoi la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia (29 iulie) și vor continua în alte șase orașe din țară. Proiectul, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se va încheia la București în 14 octombrie, la Biblioteca Națională.

Cine sunt oaspeții Memorialului Gherla?

Bălan Andrei:  sculptor, muzician, arhitect. Numele spectacolului de duminică seara se regăsește parțial într-unul din proiectele sale anterioare: „Fenomenul Pitești – Reeducarea continuă”. A continuat proiectul Binom+1, cunoscut și el vizitatorilor Memorialului Gherla, unde a fost găzduit în ultimul an, cu noile intenții semnate… Asociația S.E.M.N. Combină sculptura cu texturile sonore de chitară.

Dan Adrian Ionescu: arhitect, artist vizual, asistent universitar. Realizează videoproiecții și videomapping pentru numeroase spectacole de teatru și dans contemporan, scenografie și instalații audio/video.

Călin Torsan: scriitor, poet, muzician. Lecturi publice într-o sumedenie de locuri din țară și ici-colo, în Europa. Pasionat al instrumentelor de suflat (saxofon, clarinet, fluiere, caval, bigpipe etc.). Activează în mai multe proiecte muzicale: Domnișoara Pogany, Multumult, T.D.B. etc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut