Duminica Floriilor în comunitatea armenească din Gherla

În fiecare an, de Florii, catolicii și armenii din municipiul Gherla au o serie de obiceiuri și tradiții, pe care de fiecare dată le respectă cu sfințenie. Așa s-a întâmplat și acum, când creștinii au venit la cea mai veche biserică din localitate, Biserica „Solomon”, unde într-o atmosferă sărbătorească a avut loc obișnuita slujbă în rit armenesc, oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a subliniat semnificația intrării triumfale a lui Isus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

În timpul liturghiei a cântat corul Catedralei Armenești, condus de Molnár Árpád, care a interpretat câteva piese muzicale în limba armeană. La sfârșitul slujbei au fost sfințite ramurile de salcie și florile aduse de acasă de creștini, un  moment solemn al sărbătorii din 10 aprilie. Cu ocazia întâlnirii de suflet din micuța, dar primitoare  biserică (primul lăcaș de cult armenesc din Gherla), preotul paroh a anunțat programul slujbelor din preajma Paștelui catolic. A fost prezent și un mic grup de armeni din Cluj-Napoca.

După Duminica Floriilor, pentru creștinii armeni și catolici începe Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, urmând ca pe 17 aprilie să se sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele catolic.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut