Dueluri care trebuie urmărite

Un uriaş cu hanorac împotriva unui superstar al chirurgiei, o legendă a fotbalului american împotriva unui pastor: americanii votează pe 8 noiembrie în cadrul alegerilor cunoscute ca „la jumătatea mandatului” – „midterms” -, care vor înnoi toate locurile din Camera Reprezentanţilor, mai mult de o treime din Senat şi aproximativ treizeci de posturi de guvernatori.

Iată care sunt duelurile de urmărit în cursul acestor alegeri, potrivit agenţiei France Presse.

Cu ochii pe Pennsylvania

Este unul dintre cele mai intens analizate scrutinuri din ţară, pentru că de el va depinde probabil majoritatea din Senatul american. În Pennsylvania – un stat cunoscut atât pentru marile sale centre urbane, cât şi pentru industriile sale în declin – se poartă o luptă acerbă pentru un loc lăsat vacant de un senator republican.

Chirurgul superstar Mehmet Oz, mult timp gazda unei emisiuni medicale zilnice extrem de populare, pretinde a fi conservator. Oz (62 de ani) este susţinut de altfel de Donald Trump, care îşi menţine o influenţă considerabilă asupra alegătorilor republicani.

În faţa sa se află John Fetterman, un colos de 2,05 metri înălţime care militează pentru legalizarea canabisului şi dezvoltarea sindicatelor. Bărbatul pleşuv de 53 de ani este cunoscut pentru că nu renunţă niciodată la pantalonii scurţi şi hanorac, chiar şi pe zăpadă.

Absolvent de Harvard, democratul a petrecut 13 ani ca primar al unui oraş care a cunoscut dezindustrializarea şi are tatuate pe braţ datele celor cinci crime care i-au îndoliat oraşul.

Joe Biden şi Donald Trump s-au deplasat amândoi personal să facă campanie pentru favoriţii lor.

Agenţiile de sondare a opiniei publice consideră că în acest stat cursa este prea strânsă pentru a desemna un favorit.

Georgia, actul II

După ce a captat atenţia lumii în 2020 şi i-a oferit lui Joe Biden victoria împotriva Donald Trump – cu 12.000 de voturi -, Georgia se regăseşte din nou în centrul atenţiei.

În acest stat american care se învecinează cu Florida, două dueluri extrem de strânse – alimentate cu zeci de milioane de dolari – îi ţin pe americani cu sufletul la gură.

O fostă vedetă a fotbalului american, republicanul Herschel Walker, încearcă să preia locul din Senat al unui pastor democrat, Raphael Warnock. Acesta din urmă este primul senator negru ales vreodată în Georgia, stat încă marcat de rănile segregării.

Campania candidatului pro-Trump a fost însă marcată de câteva scandaluri recente, Herschel Walker, cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva avortului, fiind acuzat că a finanţat o întrerupere de sarcină a uneia dintre fostele sale partenere.

În paralel are loc un duel aprig pentru postul de guvernator: republicanul Brian Kemp încearcă să-şi păstreze postul, înfruntându-l pe fostul parlamentar Stacey Abrams, care încearcă de peste un deceniu să-i mobilizeze pe alegătorii din rândul minorităţilor din stat.

Dueluri în deşert

Şi în Arizona – statul Marelui Canion – se desfăşoară un scrutin aprig disputat.

Toate reflectoarele sunt pe postul de guvernator, unde fosta jurnalistă Kari Lake, o figură emblematică a trumpismului, are un avans foarte strâns în faţa democratei Katie Hobbs. Candidata republicană continuă să denunţe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, susţinând că alegerile i-au fost furate lui Donald Trump, în ciuda nenumăratelor dovezi contrare, menţionează France Presse.

 

 

În statul vecin Nevada, are loc de asemenea un duel foarte tensionat pentru un post în Congres: republicanul Adam Laxalt are şanse să o detroneze pe Catherine Cortez Masto, care a devenit în 2017 prima senatoare cu origini latino-americane din Statele Unite.

„Centura de rugină”

„Rust Belt”, sau „Centura de rugină”, centre industriale din SUA istoric democrate, dar căzute în mâinile lui Donald Trump pe fondul dezindustrializarii, constituie şi scena unor lupte intense.

În Ohio, alegerea viitorului senator, funcţie deţinută până acum de un republican, va fi urmărită îndeaproape. Aici, democratul Tim Ryan, nou venit pe scena politică americană, se confruntă cu J.D. Vance, fost militar, autor al unei cărţi de succes despre clasa de mijloc albă din SUA.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut