Dublă sărbătoare la Agârbiciu

Agârbiciu este unul din cele nouă sate ale comunei Căpușu Mare, ascuns între dealurile Căpușului și munții Gilăului și colorat în verdele anotimpului cireșelor și al spicelor de grâu care încep să primească gustul…pâinii.

Dacă luăm în analiză sinceritatea cu care ne – au povestit doi dintre principalii animatori care au contribuit la reușita ediției din acest an a Fiilor Satului: Ioan Iancu și Victor Iancu, întreprinzători ai locului, la Agârbiciu se produce puțină pâine datorită terenurilor fărămițate în zeci și zeci de parcele mici, care nu au permis nici cooperativizarea, dar se străduiesc localnicii să nu dispară și zootehnia.

Ediția din acest an a întâlnirii fiilor satului în care peste jumătate din numele de familie este IANCU, după spusele primarului Gheorghe Iancu, fiu al Agârbiciului, la fel ca și vicele care aste fiul său, a fost organizată de Asociația Cultural – Sportivă ,, Agârbiciu 2010’’ și a coincis cu marea Sărbătoare a Rusaliilor, care a început cu slujba în Biserică, săvârșită de preotul Vlad Pop. Tradiția de a se ieși, apoi, la sfințirea recoltelor, fructelor, legumelor, pășunilor și chiar a animalelor aflate în pastorală, a fost suspendată datorită unei ploi torențiale.

După ce norii parcă au coborât și ei pe pământ, odată cu apa, a început distracția în centrul acestui sat premontan ce numără circa 600 de locuitori. Decibelii muzicii frumoase, îndeosebi populare, a adunat Fiii satului în fața Căminului cultural, o clădire ce de mult este pensionată, dar cum cea nouă este doar pe hârtie, trebuie încă răbdare.

Oricum, interiorul acestui locaș de cultură artistică s-a prezentat într-o ținută ce merită felicitări și aplauze adresate doamnelor: Iancu Florica, Iancu Cristina, Iancu Daniela, Iancu Ioana, Bâlc Viorica și Șandor Ioana, care au îmbrăcat pereții căminului cu cele mai frumoase cusături și țesături cu motive populare ce vorbesc despre arhitectura meșteșugului de odinioară al interiorului țărănesc.

Vreme toridă, dar și multe bunătăți, adică bere, sucuri, apă minerală, 2000 de mici învârtiți pe grătare de inox de familia d-lui Victor Iancu, și tot prin efortul dânsului s-a pregătit și servit gulașul într-un ceaun imens de 200 litri. Între fiii Agârbiciului care au parcurs mii de km pentru a participa la acest eveniment al comunității unde au crescut, nu pot să nu nominalizez familia Marcel și Rozalia Soporan, care sunt stabiliți de 24 de ani în Spania, dar care mi-au povestit, aproape cu lacrimi în ochi că această zi a fost una din cele mai frumoase din aceste aproape două decenii și jumătate de când nu s-au mai întâlnit cu spațiul și amintirile copilăriei.

Formația de instrumentiști condusă de Vasile Ilea a acompaniat recitalurile tinerilor soliști: Ana Maria Mariș, Alin Bucea, Diana Corina Ilea și Adela Burcă, distracția și buna dispoziție a încheiat această a cincea ediție a sărbătorii acestui frumos sat de la poalele Apusenilor unde liniștea și respectul intră în domeniul perenității.

Tot aici, luni, fiii satului au participat la slujba religioasă desfășurată în Biserica din lemn construită în secolul XVll, monument istoric, cu hramul Sf. Treime, ea fiind una din cele patru biserici din lemn construite în sec XVll în perimetrul comunei Căpuș, la Păniceni, Dângăul Mare, Dângăul Mic și Agârbiciu.

Dumitru VATAU

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut