Drone pe cerul Clujului pentru a preveni incendiile de vegetație

În urma sutelor de incendii de vegetație care au avut loc în acest an în județul Cluj, polițiștii clujeni au pus în aplicare un plan de măsuri pentru prevenirea acestor evenimente. Planul vizează printre altele supravegherea pajiștilor și miriștinilor cu echipament tehnic de supraveghere de tip dronă cu sistem de termoviziune. De asemenea, vor fi desfășurate în teren echipe de polițiști pentru prevenirea și depistarea celor care pun în pericol siguranța comunității prin aceste acte de incendiere a vegetației uscate.

„Având în vedere faptul că în ultima perioadă s-au intensificat incendiile de vegetație din apropierea municipiului Cluj-Napoca, polițiștii clujeni alături de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit, în urma sesizărilor directe sau prin intermediul SNUAU 112, la diverse cazuri de incendiere a vegetației uscate, care au pus în pericol siguranța persoanelor, a mediului și implicit a bunurilor acestora.

Necesitatea implicării forțelor de ordine în cadrul acestor intervenții, respectiv a polițiștilor, duce la consolidarea eforturilor de asigurare a climatului de ordine și siguranță publică pe raza întregului județ.

În acest context, joi, 30 martie a.c., la nivelul Poliției municipiului Cluj-Napoca, a fost pus în aplicare un Plan de măsuri pentru prevenirea distrugerilor cauzate de incendiile de vegetație uscată pe raza de competență.

Pentru preîntâmpinarea și depistarea unor astfel de cazuri care pot avea un impact deosebit de grav asupra comunității, s-a intervenit cu echipament tehnic de supraveghere de tip dronă cu sistem de termoviziune.

De asemenea, echipe de polițiști se află în teren pentru prevenirea și depistarea celor care pun în pericol siguranța comunității prin aceste acte de incendiere a vegetației uscate”, a anunțat IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni atrag atentia asupra faptului că, în conformitate cu OUG 195/2005 privind protecția mediului, se sancționează cu amendă între 3.000 și 6.000 de lei încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

„Arderea vegetației uscate se poate realiza doar cu respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, conform Ordinului Comun nr.605/579 din 2008 al M.A.I. și M.A.D.R”, a transmis IPJ Cluj.

Conform datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, de la începutul anului, pompierii au intervenit la peste 477 de incendii de vegetație uscată și diverse deșeuri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut