Două zile de cântece și dansuri armenești la Gherla

Comunitatea armenească din municipiul Gherla trăiește momente sărbătorești. În perioada 17-18 februarie, în orașul de pe Someș au loc două manifestări culturale cu participarea a două formații de dansuri armenești, care vor oferi publicului spectacole care oglindesc obiceiurile și tradițiile armenilor din țara noastră.

Evenimentele vor debuta vineri, 17 februarie, cu tradiționalul Bal Mascat (Pun Pareghentan), ce va avea loc la restaurantul „Ioana” și la care sunt invitați armeni și din alte localități transilvane. A doua zi, sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 12:00, în sala mare a Casei Municipale de Cultură publicul gherlean este invitat la spectacolul de dansuri armenești „Pun Pareghentan”. Cu această ocazie vor evolua pe scenă cele mai cunoscute și apreciate ansambluri de dansuri armenești din țara noastră, „Hayakaghak” din Gherla, condus de Ursan Esztegár Erika și „Vartavar” din București, coregraf Bella Martikian, ambele formații cu participări de mare succes la diferite festivaluri etnice din România, dar și de peste hotare. Ambele manifestări sunt organizate de sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România.

Pareghentan înseamnă Lăsata secului Postului Mare, obicei ce se ține în duminica ce precede postul. Armenii sărbătoresc prin baluri mascate, un bun prilej ca oamenii să se bucure de intrarea în postul în care ar trebui să ne redobândim starea de pace, de dumnezeire. Acest cuvânt mai înseamnă „viață bună”, în înțelesul lumesc, bucurie, sărbătoare. Înțelesul spiritual este acela de „stare de grație”. În acest spirit sărbătoresc, în acest an armenii gherleni sunt preocupați de a transmite și altora frumusețea și originalitatea dansurilor tradiționale ale acestei etnii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut