Două treimi dintre angajatorii din România oferă angajaţilor beneficii extrasalariale

Un studiu al unei companii de recrutare de forță de muncă arată că majoritatea angajatorilor continuă să acorde diferite beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de massă și abonamentele la clinici medicale private.

Potrivit unei analize efectuate de eJobs, doar 29% dintre angajatori spun că beneficiile extrasalariale nu au făcut sau nu mai fac de mult timp parte din planul de compensaţii, iar 5% au renunţat la beneficii în ultimul an, din cauza contextului economic nefavorabil.

Totodată, aproape jumătate dintre cei din urmă declară că situaţia nu se va schimba în 2021, iar 54% aşteaptă să vadă mersul lucrurilor din următoarea perioadă înainte de a decide dacă le vor reintroduce sau nu.
Potrivit sondajului, tichetele de masă rămân cel mai des oferite beneficii, lucru deloc surprinzător, în condiţiile în care aproape 9 din 10 angajatori spun că le au incluse în pachetele extrasalariale. Circa 55% dintre managerii de resurse umane au spus că oferă şi abonamente la clinici medicale private, iar o treime au menţionat, în aceeaşi listă, şi decontarea transportului ori oferirea de maşină de serviciu.
De asemenea, ca o premieră a ultimilor ani, apare consilierea psihologică, pe care tot mai mulţi angajatori încep să o pună la dispoziţia angajaţilor, în special în acele companii în care se lucrează exclusiv sau preponderent de acasă de mai bine de un an. Training-urile şi cursurile de dezvoltare personală continuă să fie incluse în bugetele anuale ale companiilor, urmate de abonamentele la sală, de asigurările private de sănătate, decontarea transportului, pensiile private facultative ori voucherele cadou în diverse magazine partenere. Un alt beneficiu a cărui nevoie s-a făcut simţită anul acesta, dar pe care destul de puţine companii îl oferă, este bugetul pentru amenajarea biroului de acasă.

Beneficiile lunare ajung până la 400 lei

Cei mai mulţi dintre angajatori, mai exact, 48% spun că valoarea pachetelor de beneficii pe care le oferă lunar fiecărui angajat este situată între 200 şi 400 de lei. De asemenea, 13% alocă un buget cuprins între 100 şi 200 de lei pe lună, 22% între 400 şi 600 de lei, în timp ce 4,3% acordă beneficii lunare evaluate la mai mult de 1.000 de lei, lunar, pentru fiecare angajat.
Cu toate că pachetele de beneficii extrasalariale au suferit anul acesta o serie de modificări, managerii de resurse umane spun că ele nu par a cântări mai greu decât în trecut în ochii angajaţilor şi nici nu devin criteriu departajare atunci când vine vorba de alegerea unei companii pentru care să se angajeze.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut