Două tinere de la Academia de Muzică „Gh. Dima” selectate în programul „Tinere Talente”

Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, are o nouă generație de bursieri. 30 de tineri talentați, proveniți din familii cu venituri modeste, au fost selectați la categoriile muzică și arte vizuale, pentru a face parte din ediția 2023 a proiectului.

„15 muzicieni și 15 artiști vizuali, aflați la începutul drumului artistic, vor primi, pe parcursul unui an calendaristic, sprijin pentru a urma și a dezvolta o carieră artistică, prin acordarea de burse individuale, în valoare de până la 2000 euro, prin sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, precum și oportunități de promovare a talentului lor artistic prin evenimente organizate de Fundație și parteneri ai programului. Cei 30 de tineri talentați au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, studiază la licee și universități de arte și muzică din Cluj-Napoca, București, Iași, Suceava, Galați, Târgu Mureș, iar acum vor putea să își conceapă și să își urmeze propriile idei artistice prin implicarea și susținerea unor artiști consacrați și a multor oameni cu viziune, resurse și dragoste pentru artă” – anunță Fundația Regală Margareta a României.

Pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, intenția de a deveni bursieri a fost exprimată de 144 de tineri muzicieni și artiști vizuali cu vârste între 14 și 24 de ani, elevi și studenți la instituțiile de învățământ vocațional din toată țara, care provin din familii cu venituri modeste. Procesul de selecție a constat în analiza dosarelor depuse, selecția candidaților de către juriul de specialitate și anchete sociale. Evaluarea de către un juriu, compus din personalități din mediul artistic și academic, a reprezentat etapa decisivă.

„Nivelul ridicat de pregătire al 74 de tineri înzestrați, la categoria Arte Vizuale, cu lucrări extraordinare de pictură, grafică sau arte textile și 70 la categoria Muzică, specializări precum canto clasic, pian, instrumente de suflat sau instrumente cu corzi, au făcut mai provocatoare ierarhizarea lor de către juriu. În funcție de talentul și potențialul artistic demonstrate în 6 zile pline de emoții, membrii juriului celei de-a 15-a ediții a selecției Tinere Talente i-au desemnat pe cei mai buni 30 de candidați – 15 tineri muzicieni și 15 artiști vizuali” – precizează un comunicat al Fundației.

În lista celor 15 tineri muzicieni selectați se regăsesc și două tinere (Boloca Teodora, 22 ani, violă, și Ciula Raluca, 20 ani, clarinet), de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca.

***

Tinere Talente este un program care creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul. Până în prezent, 380 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică.

Ceea ce diferențiază acest program de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică.

În 2022, pentru a 4 oară, Tinere Talente a fost recunoscut ca fiind cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut