Două dintre cele mai cunoscute țigări românești sunt fabricate acum de nemți

Două dintre cele mai populare mărci de țigări românești, care dispăruseră de mult de pe piața autohtonă, au reapărut de curând pe rafturi, într-o altă înfățișare și cu un producător din altă țară.

”Carpați” și ”Snagov” erau pe vremuri două dintre cele mai cunoscute mărci de țigări românești. ”Carpațiul” fără filtru era o țigară mai ”populară”, iar ”Snagovul”, care avea filtru, se adresa cumva celor cu pretenții. După evenimentele din decembrie 1989, încet – încet cele două mărci au dispărut de pe piață, așa cum au dispărut și alte mărci românești. Probabil, împreună și cu câteva dintre fabricile care le produceau. Și nu erau puține. ”Carpați”, dar cu siguranță și alte mărci de țigări – ”Bucegi”, ”Mărășești”, ”Naționale, ”Amiral” sau ”Select sunt numai câteva dintre acestea – se produceau la București, Iași, Timișoara, Tîrgu Jiu sau Sfîntu Gheorghe. Exista și denumirea fabricii pe pachet.

Acum, după decenii de pauză, de o vreme se pot găsi prin magazine țigări ”Carpați și ”Snagov”. Nu mai arată la fel. Sunt de tipul ”super-long”, în ambalaje cartonate, atractive, și – important de notat – cu un producător din altă țară. ”Fabricat în Germania”, scrie pe pachete, cu mențiunea ”Sub autorizația deținătorului mărcii”, plus precizarea ”distribuit de S.C. Tutunul S.A. România”. Nimic rău în toate astea.

Oricât de mult ar fi hulit – și asta pe bună dreptate – fumatul, trebuie totuși să luăm în calcul că industria tutunului este unul dintre principalii furnizori de venituri la bugetul statului. Unul chiar important. Firmele care au acest domeniu de activitate, nu doar plătesc contribuții importante, dar și asigură numeroase locuri de muncă. Care nu sunt chiar prost plătite. Conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, angajații din industria tutunului se clasează pe poziția a noua în topul celor mai bine plătiți oameni din țară, cu un salariu mediu de 6.397 lei pe lună, clasamentul fiind condus de IT-ști (10.041 lei/lună).

Deci, fabrici de țigări mai există în România. Sigur, sunt private, cu capital cine știe de unde. Dar, oare cum de au ”ratat” cele mai cunoscute mărci naționale?

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut