Dorel Vișan, la 32 de ani de la Revoluție: „A scăzut dramatic spiritul național”

Impactul Revoluției asupra istoriei recente a poporului român a fost dezbătut, marți, în cadrul unei mese rotunde organizată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 și Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj-Napoca.

Actorul Dorel Vișan-membru în Colegiul Național IRRD 1989 a subliniat, în cadrul evenimentului, că în acești 32 de ani s-au făcut schimbări în România și în bine, dar și în rău și că e înspăimântătoare „această cădere a sensibilității românești”. „Îmi exprim o îngrijorare și anume că a scăzut dramatic în acești ani spiritul național, a scăzut dramatic sentimentul patriotic, a scăzut dramatic românismul, și nu e bine, a spus Dorel Vișan.

În opinia sa, „suntem pe calea pierderii identității, într-un loc foarte periculos”. „Vă spun cu toată durerea acest lucru. Sentimentul patriotic se naște, ca și cel religios, dar se formează prin educație, prin deprinderi. (…) Stăm prost și cu cultura, niciun teatru nu a mai montat o piesă patriotică, istorică. E înspăimântătoare această cădere a sensibilității românești”, a mai afirmat Dorel Vișan.

Petre Roman-director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, a subliniat, la rândul său, că încă există controverse în jurul subiectului legat de Revoluția din 1989, dar că în sens suntem pe un drum bun. Rămâne însă o întrebare care așteaptă răspuns și anume dacă vom reda vreodată Revoluției din 1989 întreaga însemnătate a forței și eroismului său, iar la acest capitol avem de muncit. El a mai subliniat, că suntem încă departe de ce își doresc și ce așteptări au românii de la democrație, la 32 de ani de la revoluție.

Primarul Emil Boc a precizat că azi, de bine de rău, avem cele mai înalte garanții de securitate din întreaga noastră istorie și că momentul Revoluției trebuie să reprezinte cel mai înalt sentiment de împlinire. În opinia sa, în democrație avem nevoie de eroi obișnuiți.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut