Doina Cetea – 80!

Născută la 25 noiembrie 1942, în Cetea (Bihor), Doina Cetea (pseudonimul Doinei Bendorfeanu) este una dintre cele mai agreabile prezențe ale vieții literare clujene și naționale. Absolventă a Institutului Tehnic de Drumuri şi Poduri Cluj, poeta și prozatoarea Doina Cetea a debutat cu versuri în revista clujeană ”Steaua”, după care a urmat o serie lungă de volume de poezie – ”Culorile începutului”, ”Cutremurul albastru”, ”Ziua şi noaptea cuvintelor”, ”În faţa luminii, versuri”, ”Agave”, ”Corabia de cristal”, ”Magica întâlnire”, ” Triunghiul Bermudelor” -, proză scurtă – ”Iataganul şi alte povestiri”, ”Taximetrul roşu”, ”Ierboaia”, ”Vremea lui Gelu” -, și povestiri pentru copii – ”Misterul din lacul Nuferilor”, ”Poiana nălucilor” -, care i-au adus recunoașterera națională.

Nominalizată pentru prima dată la Premiul Uniunii Scriitorilor în 1999 și laureată în 2002, Doina Cetea a fost distinsă cu Meritul Cultural în grad de Ofiţer și Meritul Cultural în grad de Comandor. Între 2009 şi 2013 a fost vicepreşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, iar din 1984 și până în prezent este secretar al aceleași Filiale.
Prezentă în mai multe antologii de poezie și proză din țară și străinătate, Doina Cetea, care rămâne una dintre cele mai semnificative personalități ale literaturii contemporane, împlinește astăzi o vârstă pe care nu o arată, ocazie cu care îi urăm cu sinceritate un călduros ”La mulți ani!”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut