Doi din cinci dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor veni acasă de sărbători

Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, lansează o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, cu privire la modificările legislative adoptate în 2022, de natură a facilita realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești.

Conform datelor unei studiu realizat de Salvați Copiii România, doi din cinci (39%) dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor veni acasă pentru Sărbătorile de iarnă, în vreme ce 46% dintre ei spun că vor petrece Crăciunul în țară, alături de copiii lor. Ultimele statistici oficiale, de la finalul lunii septembrie 2022, indică un număr de 73.868 de copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială, dintre care 21.276 au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat.

Copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate trăiesc o dramă. Prioritatea noastră este ca ei să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranță, chiar dacă părinții, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi. Până acum, acești copii rămâneau în grija bunicilor sau a rudelor apropiate, fără ca părinții să declare situația în mod oficial. În lipsa părinților, mulți dintre copiii rămași în grija rudelor nu au avut acces la servicii de sănătate sau educație, ba chiar trăiau în condiții improprii. Această modificare legislativă era esențială. Îi obligă pe cei care-și asumă creșterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au. Pentru acest obiectiv am înființat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinți plecați la muncă în afara țării. De asemenea, lucrăm la Observatorul Național al Copilului, o bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii din România și în special pe cei aflați în situații dificile. În paralel, așteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea rețelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile, prin PNRR” – declară Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, citată într-un comunicat al organizației.

Principalele modificări legislative care vizează protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, adoptate în 2022, vizează: introducerea explicită a posibilității inițierii procedurii de delegare temporară a autorității părințești de către părinții deja plecați la muncă în străinătate; introducerea posibilității desemnării drept persoană care să asigure creșterea și îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III inclusiv, și a persoanelor care fac parte din rețeaua socială a copilului, față de care acesta a dezvoltat relații de atașament sau s-a bucurat de viața de familie; menționarea posibilității prelungirii succesive a delegării temporare, pe durata lipsei părinților, pentru perioade de cel mult un an; menționarea expresă a necesității efectuării anchetei psihosociale de către serviciul public de asistență socială la domiciliul persoanei desemnate.

„Campania de informare pe tema obligațiilor părinților în ceea ce privește delegarea autorității parentale în perioada lipsei lor din țară va include: transmiterea de materiale de informare și recomandări de aplicare către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Servicii Publice de Asistență Socială (SPAS), activități de informare și suport socio-educațional pentru copii și aparținători prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii, dezbateri regionale și județene, caravane locale de informare organizate în mediul rural, campanii de conștientizare la puncte de trecere a frontierei aeriene și terestre, campanie online (www.copiisinguriacasa.ro). Prin aceste intervenții ne propunem să ajungem direct la peste 31.000 de persoane, părinți/ persoane în grija cărora au rămas copiii, membri ai comunității și specialiști din domeniul asistenței sociale și educației” – precizează organizația.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut