Doar 40.000 de tichete pentru tratamentul balnear al pensionarilor

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismul Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu afirmă că din cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România, în 2021 doar 40.000 vor primi tichete din partea statului pentru tratamente balneare.

„Din păcate, anul acesta bugetul de asigurări sociale unde este inclus şi bugetul pentru pensionarii care vin în staţiunile balneare prin sistem subvenţionat oarecum, adică pensionarul plăteşte doar 50%, este foarte mic. Dacă în anii trecuţi am avut 300.000 de pensionari, 200.000, în 2019 am avut 125.000 de pensionari, anul acesta au acordat bani doar pentru 40.000 de pensionari. Deci numărul a scăzut drastic, de la 125.000 în 2019, la 40.000. (…) Din 5 milioane de pensionari, România emite bilete de tratament doar pentru 40.000.”, a declarat Rădulescu, citat de Agerpres.
El a precizat că România a fost prima ţară din Europa care a reuşit să alcătuiască un protocol medical pentru tratamentele balneare în contextul pandemiei, dar agenţii economici nu au reuşit să-l aplice foarte mult timp din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.
Reprezentantul OPTBR a mai afirmat că România este singura ţară din Europa care a închis bazele de tratament balnear, în condiţiile în care există state care subvenţionează această terapie post-COVID. El susţine că, în ciuda potenţialului natural pe care îl are, România a rămas la sectorul balnear în urma unor state precum Bulgaria, mult mai preocupată de această ramură a turismului.
Industria turismului balnear ajunsese la pierderi de aproximativ 1 milion de euro pe zi în perioada în care sectorul a fost închis în totalitate, oficialul OPTBR afirmând că agenţii economici au nevoie de subvenţii pentru a se păstra „pe linia de plutire”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut