DNA: Apostu a luat mită de la Stoia 45.000 de euro pentru atribuirea contractului de salubrizare

Primarul Sorin Apostu a aflat în noaptea de joi spre vineri că în următoarele 29 de zile va trebui să stea după gratii. Instanţa a decis că edilul nu poate fi cercetat în stare de libertate pentru că încearcă să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă şi că există date că pregăteşte săvîrşirea unei noi infracţiuni. De asemenea, instanţa a constatat că Apostu prezintă pericol social concret la ordinea publică. Alături de Apostu, în acest dosar a fost arestat pentru 29 de zile şi Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner-Vereş S.A, fiind acuzat de dare de mită, în formă continuată.

Cercetările DNA arată că între primar şi Stoia exista o relaţie care funcţiona pe principiul ‘’dai şi primeşti’’. Potrivit anchetatorilor, Călin Stoia, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner-Vereş S.A., i-a dat lui Sorin Apostu, primar al municipiului Cluj-Napoca, suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 euro, cu titlu de mită. Stoia a dat această sumă de bani pentru ca edilul să îi favorizeze firma pe care o administra în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente. Ca urmare, la data de 28 iulie 2010, între Primăria Cluj-Napoca şi SC Compania de Salubrizare Brantner-Vereş S.A. a fost încheiat contractul de salubrizare pentru o perioadă de 8 ani.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, suma de 188.760 lei a fost achiată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi Cabinetul de avocatură al soţiei primarului, Monica Apostu, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă.
În această cauză mai sînt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Bica rămîne după gratii
Arestarea lui Sorin Apostu vine la o săptămînă după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica a fost arestat tot pentru luare de mită. Bica a fost prins în flagrant luînd mită ]n valoare de circa 10.000 euro de la Aspazia Droniuc, reprezentant al firmei Frarom din Cluj-Napoca, pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să-i faciliteze cîştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. Bica a atacat cu recurs măsura arestării, iar ieri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că încheierea de arestare a fost legală. În faţa judecătorilor ICCJ, Radu Bica a declarat că, datorită lui, aproximativ 1.000-1.200 de clujeni vor avea în continuare locuri de muncă, “în urma plecării Nokia de la Jucu”, întrucît el s-ar fi ocupat exclusiv, împreună cu o echipa de specialişti, “de perfectarera unui contract larg cu firma Bosch în România”.

Radu Bica a susţinut că dezbaterile pentru perfectarea contractului privind fabrica de la Jucu au început în luna aprilie, iar în 7 noiembrie ar fi trebuit să aibă loc o ultimă întîlnire cu cei de la Bosch, de la care el a lipsit din cauza acestui dosar în care este arestat, dar că “treaba merge înainte”. Bica a declarat că a muncit toată viaţa, şi în şcoală, afirmînd că se obligă să respecte rigorile unei eventuale eliberări provizorii.

ICCJ a respins contestaţia lui Bica, astfel că acesta va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj a fost reţinut în 31 octombrie, de procurorii DNA Cluj, pentru luare de mită, în urma unui flagrant delict. Radu Bica ar fi primit mita de la Aspazia Droniuc, care deţine două firme în Cluj-Napoca, pentru informaţii legate de licitaţia privind încheierea unui contract de mentenanţă la Cluj Arena.

Odată cu decizia de arestare, prefectul trebuie să emită un ordin pentru suspendarea lui Radu Bica din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Conform Legii 215 art.59 în cazul unui consilier judeţean, vicepreşedinte sau preşedinte de consiliu judeţean privat de libertate se impune suspendarea din funcţie. Instanţa trebuie să transmită Prefecturii Cluj cererea de suspendare şi prefectul emite ordinul. Funcţia poate fi reluată în momentul în care incetează condiţiile suspendării mandatului.

Potrivit legii 393/2004, art. 9 calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: f) condamnarea, prin hotărîre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; g) punerea sub interdicţie judecătorească.

C.P.

Articole din aceeasi categorie