Directorul Aeroportului din Herson: Ajutați-ne să închidem cerul!

Acesta este apelul făcut de Vitaliy Kucheruk, directorul Aeroportului Internațional Herson din Ucraina, care este prezent la conferința internaţională de aviaţie Aviation-Event 2022, organizată de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj.

”A fost o călătorie dificilă, știți de unde vin, în Ucraina este război acum.” și-a început declarația Vitaliy Kucheruk (foto stânga), care a ajuns în Cluj-Napoca, după o călătorie lungă, făcută cu mașina. ”Imaginați-vă că în mijlocul nopții, forțele speciale au invadat aeroportul din Herson cu tancuri. Pentru mine, întrega viață s-a oprit chiar atunci. Desigur, toate zborurile au fost întrerupte, iar forțele militare utilizează acum aeroportul. Ne pregăteam să inaugurăm în martie noile dotări de infrastuctură ale aeroportului – o nouă pistă, un nou sistem de iluminat, un nou sistem de navigație. Aeroportul a fost bombardat de 12 ori, așa că vă puteți imagina ce a mai rămas acolo. Întregul oraș Herson este ocupat de ruși, multe case sunt distruse, infrastructura este distrusă. Din fericire nu am avut victime, dar sunt mulți răniți.” a descris el situația, după care a afirmat că Puțin a făcut o mare greșeală când a atacat Ucraina, deoarece credea că va fi primit ”cu pâine și sare”, însă nu a fost deloc așa. ”Țara noastră este împărțită în regiuni administrative – noi le spunem oblast – sunt 33 de regiuni în țară, iar rușii au reușit să ocupe numai una. Civilii din Herson au făcut greve pașnice pentru a-și arăta susținerea față de Ucraina, și pentru a spune că nu doresc să fie ocupați, dar forțele de ocupație au folosit împotriva lor gaze lacrimogene. Nimeni nu vrea să coopereze cu ei (cu rușii-n.r.)”, a continuat el.

”Deoarece civilii mor în urma bombardamentelor, vă cerem să închideți cerul. Înțelegem că România este o țară membră NATO, înțelegem că NATO nu va intra în război cu Rusia și înțelegem că trebuie să ne descurcăm singuri și să ne eliberăm țara. Cerem guvernului și administrației din România să ne ajute să închidem cerul, furnizându-ne avioane și echipament militar antiaerian. Este vorba despre avioane MIG sau Suhoi, pe care țări ca Polonia, România sau Solovacia le au, și care pot fi utilizate de militarii noștri. Avioane de tipul euro fighter nu sunt utile, deoarece nu știe nimeni de la noi să le folosească, și nu este destul timp pentru a instrui militarii să o facă. ”a răspuns Vitaliy Kucheruk, după ce a fost întrebat care este cea mai stringentă nevoie în acest moment, în Ucraina.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut