Diplomele UMF Cluj-Napoca, recunoscute de Israel

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” a anunţat că diplomele absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca vor fi recunoscute de Ministerul Sănătății din Israel, astfel că tinerii medici vor putea profesa în această țară în urma examenului de rezidențiat.

”Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de dr. ShaulYatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical, și vine în urma unei vizite pe care dr. Yatziv, împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină. Această decizie este cu atât mai relevantă în contextul în care, în 2018, Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară”, a anunţat UMF Cluj-Napoca.

Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o problemă de siguranță națională. În 2018 Ministerul Sănătății din Israel a decis să nu mai recunoască decât diplomele medicale ce provin din țări membre OECD sau diplome ale facultăților de medicină care au fost acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME). Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale) din Germania, precum și de CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), ambele evaluări fiind realizate după standardele WFEME.

Reprezentanții Ministerului Sănătății din Israel au făcut o evaluare în decembrie, în urma căreia au ajuns la concluzia că studiile la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele acceptate de Israel, iar acreditarea obținută de la AMSE/ASIIN certifică îndeplinirea standardelor Federației Internaționale de Educație Medicală (WFEME). S-a decis ca recunoașterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, deoarece există mari diferențe de calitate în pregătirea absolvenților de la diferite facultăți. Din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” București.

Această nouă recunoaștere internațională ne consolidează și mai mult poziția de pol de excelență în pregătirea medicală.” a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din Cluj-Napoca.

Pentru ca recunoașterea să fie menținută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să își mențină standardele în pregătirea studenților, şi să respecte în continuare măsuri precum: studiile absolvenților să fie continue și neîntrerupte în cei 6 ani de facultate, studenții să nu se fi transferat din alte instituții medicale pe perioada studiilor, tinerii să treacă cu succes de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu și să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activității clinice (anii 4-6), numărul de studenți admiși la facultate să fie proporțional cu capacitatea clinicilor și facilităților de pregătire, astfel încât să aibă parte de stagii de practică adecvate, iar admiterea studenților în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent.

Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populații studențești în universitățile de medicină din România, în UMF „Iuliu Hațieganu” existînd 140 de studenți cu această cetăţenie.

Articole din aceeasi categorie