Diplomația la feminin

Nevoia reprofesionalizării activității de diplomat este semnalul pe care specialiști și pasionați de relații internaționale, politică externă și diplomație vor să-l transmită la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unei dezbateri organizată de Școala doctorală „Paradigma Europeană” din cadrul Facultății de Studii Europene a UBB. Conferința intitulată „Diplomația la feminin” se va desfășura în format online, începând cu ora 10, și îl are ca invitat special pe ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar, Simona-Mirela Miculescu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.  

Directorul Școlii doctorale „Paradigma Europeană”, conf. univ. dr. Gabriela Ciot, fost secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, susține că evenimentul se dorește a fi un semnal cu privire la nevoia reprofesionalizării profesiei de diplomat.

Universitarul clujean afirmă că diplomația de astăzi nu mai este o simplă activitate de reprezentare, ci una de comunicare cu autoritățile publice, dar mai ales cu societatea. „Pentru aceasta, ea are nevoie de o reală profesionalizare, care trece de canoanele secolului al XX-lea, iar una dintre componentele pregătirii diplomatice, pe lângă cea politică, economică și juridică este cea culturală. Prin cultură, și mai ales prin interculturalitate, se realizează cea mai bună apropiere între popoare, națiuni, state și chiar organizații regionale”, spune fostul secretar de stat din MAE.

 

Gabriela Ciot spune că programele de studii de diplomație culturală din cadrul UBB atrag interesul a foarte mulți tineri atât din țară cât și din străinătate. „ Când am lansat în urmă cu câțiva ani un program masteral de diplomație culturală al UBB s-au înscris mulți studenți de pe toate continentele globului și am fost surprinsă atunci de interesul mare manifestat de tinerele studente și am înțeles, apoi, chiar de la cursanții noștri, că au o sensibilitate sporită față de comunicarea interculturală, o deschidere față de negocierea interculturală (disciplină pe care o predau și în prezent la acest masterat). Am urmărit parcursul profesional al acestor tineri din primele promoții și am văzut că și-au găsit repede un loc de muncă în diplomația statală și cea corporatistă, dar și la ONG-uri internaționale, unde au obținut performanțe foarte frumoase. Bucuria mi-a fost și mai mare când am constatat dorința continuă de perfecționare prin programul doctoral pe care îl desfășor la Școala Doctorală Paradigma Europeană. De altfel, puteți constata apetitul lor și pentru comunicarea științifică în volumul The Cultural Diplomacy and Today’s Foreign Policy, pe care l-am editat cu ceva timp în urmă.

Mesajul evenimentului pe care îl organizez la acest început de primăvară este că noi aici, la Cluj, am dat semnalul nevoii de reprofesionalizare a foarte importantei și frumoasei profesii de diplomat, iar pentru această deschidere am invitat-o pe doamna ambasador Simona-Mirela Miculescu, care actualmente își desfășoară activitatea la UNESCO, organizație port drapel al patrimoniului cultural

european și universal”, spune Gabriela Ciot.

Cine este Simona Mirela Miculescu

Simona Mirela Miculescu este diplomat cu o carieră de peste 24 de ani la Ministerul Afacerilor Externe. Printre principalele poziții deținute se numără cea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant al României pe lângă Națiunile Unite.

Simona Miculescu a fost de două ori purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și atașat de presă la Ambasada României din SUA, la Washington DC (1994–1998). A lucrat în cadrul OSCE în Kosovo (1999-2000) și a fost consultant al guvernului irakian (2006-2007). De asemenea, a fost consilier prezidențial pentru politică externă (2000-2004).

După numirea sa la New York, Simona Miculescu a deținut pozițiile de vicepreședinte al Consiliului Executiv al UNICEF, vicepreședinte al Adunării Statelor Părți la Curtea Penală Internațională, membru al Biroului Francofoniei și președinte al Comisiei Speciale pentru Politică și Decolonizare a Adunării Generale a ONU, în cea de a 66-a sesiune a acesteia. Ambasadorul Miculescu a fost aleasă recent vicepreședinte al Adunării Generale ONU pentru cea de-a 68-a sesiune a acesteia.

Simona Miculescu a obținut titlul de doctor în litere Magna cum laudae la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 1999, iar studiile sale de relații publice includ diploma de Public Relations Professional, obținută la prestigioasa George Washington University.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut