Dîncu: România nu este în situația de a intra în război, nici în scenariul în care Federația Rusă ar intra în Ucraina

România, ca membră NATO, în acest moment nu este în situația de a intra în război nici în cel mai prost scenariu, în care Federația Rusă ar intra în Ucraina, afirmă ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

El a fost întrebat dacă bărbații români, în special cei tineri, ar trebui să se teamă că vor fi încorporați, în contextul situației din regiune. „Nu ar trebui să fiți îngrijorat deloc și vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situația de a intra în război, în orice situație în care, să zicem, Federația Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. Pentru că, a spus-o și Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibila intervenție militară doar în cazul țărilor, dacă este atacată o țară care este membră a NATO, așa funcționează solidaritatea NATO. Ucraina nu este, încearcă să devină membră NATO, dar nu are, încă, acest statut”, a declarat Vasile Dîncu duminică, la Prima TV, scrie AGERPRES.

El a subliniat că nici măcar Ucraina nu și-a mobilizat rezerviștii. „Ea este atacată și nu și-a mobilizat rezerviștii, așa încât nu este cazul în acest moment”, a completat Dîncu.

Ministrul a precizat că pentru cei care vor să facă armata există variante derulate de MApN. „De exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO în care, pentru a suplimenta forța de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviștii care există, avem nevoie și de rezerviști care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată și care beneficiază și de anumite resurse, de o soldă pe timpul cât își desfășoară activitatea ca și civili la locul lor de muncă”, a declarat Dîncu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut