Dîncu: MiG-21 nu reprezintă un pericol pentru piloţi

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, la Constanţa, referitor la reluarea zborurilor cu avioanele MiG-21, că acestea nu reprezintă un pericol pentru piloţi.

Dîncu a spus că suspendarea zborurilor cu acest tip de avioane a fost făcută pentru a se analiza dacă MiG-urile mai pot fi utilizate, ţinând cont că în ultimii ani au avut loc mai multe accidente.

„S-a făcut o analiză foarte serioasă, profundă asupra acestui fapt, asupra posibilităţii de a continua zborurile. Noi am prezentat un scenariu profesional cu mai multe căi de acţiune CSAT-ului şi CSAT-ul a aprobat una din aceste căi de acţiune, aceea că încă un an aceste aparate pot să zboare. Şi asta şi pentru antrenamentul piloţilor, o să funcţioneze şi pentru Poliţia Aeriană chiar dacă ne-am fi descurcat cu forţele externe pe care le avem în acest moment şi fără MiG-uri. Dar CSAT a stabilit acest lucru şi sigur că a fost una din variantele noastre. Ele nu reprezintă un pericol pentru piloţi. Noi am luat în calcul atunci când am suspendat zborurile pentru o perioadă, am luat în calcul nevoia unei analize serioase şi asta s-a făcut şi am luat în calcul şi faptul că în ultimii ani au fost multe accidente şi am vrut să vedem care sunt cauzele şi cam ce ar trebui făcut în viitor”, a afirmat ministrul Apărării.

El a spus că, în viitor, trebuie începute procedurile pentru achiziţionarea avioanelor de categoria a cincea.

„Sigur că în viitor înseamnă ceea ce a anunţat şi preşedintele României, începerea procedurilor pentru avioane de categoria a cincea. Acesta este primul lucru. Sigur că asta este într-un orizont mai îndepărtat şi accelerarea achiziţiei celor două escadrile din Norvegia. Am discutat deja şi cu ministrul norvegian, am discutat şi la nivelul Statului Major şi vom accelera aducerea acestor avioane şi modernizarea lor pentru că despre asta este vorba, aducerea lor la resursă pe termen lung, în acest an şi anul viitor”, a declarat Vasile Dîncu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut