Din iubire și recunoștință, pulsații cromatice către Absolut

Arta este, fără urmă de îndoială, o modalitate sublimă de celebrare a frumosului din jurul nostru, în sens larg, a vieții înseși. O dovedește din plin proaspăt inaugurata expoziție a artiștilor Teodor și Manuela Botiș, expoziție aniversară cu lucrări de pictură și artă textilă dedicată Elenei Constanța Botiș, soție, mamă și dascăl devotat.

Găzduită pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, expoziția „Pulsațiile vieții” s-a bucurat de un vernisaj pe măsura talentului celor doi și de un public generos încă de la momentul deschiderii. Oamenii au venit să-și revadă îndrăgiții artiști, pentru unii, mentori, și să-și aducă urările calde la ceas aniversar profesorului Elena Constanța Botiș.

În căutarea unei geometrii a perfecțiunii, într-un cadru feeric, rod al conștiinței – umane și artistice – bine păzite și ascultate cu smerenie, suntem, iată, întâmpinați, fermecați de chemarea unor simboluri puternice (crucea, poarta, cercul, rombul, elementele cosmogonice), într-o mixtură atent dozată a tehnicilor, formelor, dimensiunilor, culorilor și materialelor. Vizualul invită, așadar, la recuperarea unor valori și sentimente umane evident nedemodate, precum iubirea și recunoștința, la refacerea drumul către eul însetat de Absolut.

Emoția întâlnirii a fost dublată de prezența și alocuțiunile invitaților – ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, poetul și diplomatul Horia Bădescu și Gelu Teampău – Luca. Manifestarea a fost prezentată de Kis – Pállukács Hajnal.

„Pe lângă faptul că fac o muncă artistică deosebită, familia Botiș este o familie care se preocupă de a-i forma pe cei tineri. Am admirat expoziția, care e minunată. Cine cunoaște familia, știe că au fost dăruiți de Dumnezeu cu har artistic. La soroace deosebite le și urăm. Cum spunea Sfântul Ioan Evanghelistul: <<Să mergi cu sănătatea, așa cum bine mergi cu sufletul>>”, a transmis ÎPS Andrei Andreicuț cu ocazia vernisării expoziției.

„Tuturor neliniștilor care îl frământă, Teodor Botiș le răspunde în patru culori. Dacă la el putem vorbi de o identitate tradusă mai ales prin elementele sale laice, în care spiritualitatea și sacralitatea sunt imanente, subsumate semnului pictural, la doamna Manuela Botiș, identitatea e tradusă cu pregnanță prin elementele sacrului, prezente mereu, arhaitatea laică oferind doar suportul, contextul în care își întemeiază valoarea de mulțumire spirituală și existențială”, a evidențiat poetul Horia Bădescu.

„Mai trebuie remarcată muzicalitatea creației botișiene, care însoțește ca fundal procesele. Pictura lui Teodor Botiș este muzicală în sensul cel mai acut. În cazul Manuelei Botiș, notele se deschid amplu, filtrate prin harpa mântuirii și prin trâmbițele heruvimice ale victoriei suflului de viață”, a adăugat Gelu Teampău – Luca.

În încheiere, artiștii expozanți au mulțumit cu emoție invitaților, gazdelor evenimentului, partenerilor și publicului de față.

 

„Prin artă e cea mai frumoasă formă de a celebra pe cineva. Trebuie să simțim, să ne bucurăm de ziua de azi, pentru că trăim, că suntem împreună și ne simțim bine. În prezent lucrez la o campanie pentru Centrul „Sfântul Nectarie” (n. red. de îngrijiri paliative) care se va extinde. Va fi o expoziție pentru acest spital”, a declarat la finalul vernisajului artistul Manuela Botiș pentru cotidianul Făclia.

Expoziția „Pulsațiile vieții” va putea fi vizitată până în data de 15 octombrie a.c., de miercurea până duminica, între orele 10 – 17.

Iulia GHIDIU

Foto: Feleki István

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut