Din fotoliul de orchestră | Stagiunea Filarmonicii clujene se încheie printr-un concert memorabil

*vineri, 24 iunie, ora 19.00*

Concertul de închidere a stagiunii 2021-2022 este un bun prilej de a reasculta orchestra Filarmonicii clujene, de data aceasta performând sub conducerea dirijorală a lui Stefan Geiger. Invitata serii este soprana Renáta Gebe-Fügi.

Programul muzical va cuprinde următoarele lucrări: Bedřich Smetana – Uvertura operei „Mireasa vândută”, Antonín Dvořák – „Vrăjitoarea de amiază”, op. 108, B. 196 și Gustav Mahler – Simfonia nr. 4 în Sol major.

Renáta Gebe-Fügi

Renáta Gebe-Fügi s-a născut în anul 1993 la Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit studiile primare la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță”, secția vioară. Este licențiată a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, secțiile vioară și canto și activează ca solistă și violonistă în cadrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Renáta a început studiile de muzică veche la vioară de la vârsta de 15 ani. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Petr Zeifart (la Oradea și Parma), Sophie Gent (la Vannes) și Bernhard Forck (la Sund). De asemenea, a participat la numeroase concerte în Ungaria, Elveția, Cehia, Italia, cu Orchestra “Posticum Iuventutis Internationalis”.

Cu înclinație spre muzica barocă, Renáta a susținut mai multe concerte alături de formațiile “Quarto D’Oro” și “Fonte di Gioia” și de orchestra barocă “Transylvania Galante”, în cadrul Festivalului de Muzică Barocă “La Stravaganza”. Prima ipostază operistică pentru tânăra solistă a fost “Ernestina” din opera “L’occasione fa il ladro” de G.Rossini (în martie 2017). Alte roluri la Opera Maghiară din Cluj – Prințesa franceză în “János vitéz” de Kacsóh Pongrác, Pamina în “Flautul Fermecat”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

În 2017 a fost distinsă cu premiul I la Concursul de interpretare Mozart.

Stefan Geiger

Dirijor și trombonist de origine germană, Stefan Geiger provine dintr-o familie de muzicieni, astfel că a început studiul instrumental încă de mic, de la vârsta de 5 ani (pian, vioară, tobă și trombon).

Obținând o bursă din partea Fundației Academice Germane (Studienstiftung des deutschen Volkes), a urmat studii muzicale, devenind ulterior trombonist în cadrul Munich’s Bayrische Staatsoper. Mai târziu a ocupat aceeași poziție la orchestra radio NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.

Cariera de dirijor Stefan și-a început-o în calitate de asistent al lui Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi. A activat apoi ca Director Artistic al Landesjugendorchester din Bremen.

A dirijat orchestre prestigioase cum ar fi Orchestra Festivalului din Schleswig-Holstein, Ansamblul Resonanz, Filarmonica din Würzburger, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orchestra de Cameră din Cidade de Curitiba, Orchestra Simfonică din Porto Alegre, Banater Philharmonie, Orchestra Radio Romania, Orchestra Simfonică a Universității din Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires.

Actualmente este dirijor principal al orchestrei simfonice din Paraná și Director Muzical General al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).

Evenimentul concertistic de vineri seara este realizat cu sprijinul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut