Din fotoliul de orchestră | Un trio memorabil

Joia trecută Auditorium Maximum a răsunat pe acorduri de vioară, violoncel și pian, cu un acompaniament reușit din partea orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Soliștii Vlad Răceu, Octavian Lup și Eva Garet ne-au delectat prin complexitatea operei beethoveniene, mă refer la Triplul concert în Do major, op. 56, sub bagheta renumitului dirijor Gabriel Bebeșelea.

Seara a debutat cu Uvertura în Re major semnată Carl Filtsch, notabilă performanță a orchestrei clujene care, de curând, a susținut un nou concert în cadrul Festivalului de la Maribor (Slovenia), sub conducerea aceluiași dirijor, în cadrul evenimentului de închidere a festivalului.

Partea a doua a concertului a fost marcată de colaborarea muzicală memorabilă dintre cei trei soliști și orchestră. Muzica ne unește și ne înalță, este și ceea ce s-a putut desprinde din privirile instrumentiștilor, îndeosebi a celei mai tinere, liceanca Eva Garet, în vârstă de 16 ani, interpretând cu mult nerv și dăruire. Un trialog încântător, o partitură complexă, puternică, bine susținută.

Partea finală a fost cu siguranță cea mai antrenantă, chiar dansantă, putem spune fără a greși, întrucât organizatorii ne-au pregătit nu una, ci patru lucrări extrem de bine alese, pline de vitalitate și culoare muzicală. Este vorba de Béla Bartók – Dansurile din Transilvania, Dan Variu – MikroDivertisment, Zoltán Kodály – Dansurile din Marosszék și György Ligeti – Concert românesc.

Așadar, o nouă seară de neuitat în compania îndrăgitei Filarmonici de Stat „Transilvania”, care va fi urmată de concertul programat vineri, realizat în parteneriat cu Festivalul SoNoRo.

*vineri, 30 septembrie, ora 19 * Colegiul Academic

Intitulat The Fiddlers, spectacolul cuprinde o distribuție cu greutate. Sub conducerea dirijorală a Dianei Ketler, soliștii Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă), Josu de Solaun (pian) și Gilles Apap (vioară) vor fi acompaniați de orchestra clujeană într-un periplu fermecător. În programul serii: Maurice RavelTzigane; Max Bruch – Dublul concert în mi minor pentru vioară şi violă, op. 88; Gerald Finzi – Eclogue pentru pian şi orchestră de coarde, op. 10; Einojuhani Rautavaara Serenadă pentru vioară şi orchestră de coarde și The Fiddlers pentru vioară şi orchestră de coarde.

Vă invităm la concert!

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut