Din fotoliul de orchestră | Un concert din inimă

Asta s-a dorit a fi și a și fost „Coeur”. Concertul aniversar care a marcat 50 de ani de activitate neîntreruptă a corului Filarmonicii de Stat Transilvania a însemnat o seară plină de emoție, emoția rememorării, dar și a trăirii în prezent a unor momente cu totul speciale. Evenimentul de vineri seara-eveniment care a durat trei ore, țin să precizez-, a delectat auditoriul cu mai multe surprize ce merită amintite.

La ceas aniversar, am avut ocazia să urmărim un scurt istoric al corului clujean, un arc peste timp în cuvinte și imagini, menționez vizionarea filmului documentar „Orga de suflete”, ce a prefațat prima parte a concertului, alături de intervenția prof. univ. dr. Adrian Pop. Celelalte două sesiuni muzicale au fost armonizate prin alocuțiunile intercalate, susținute de prof. univ. dr. Cornel Țăranu și dr. Viorica Chiurciu, director general al companiei ROMVAC, solistă, absolventă a ANMGD. O a doua surpriză vizuală a constituit-o documentarul cu imagini din turneele internaționale ale corului Filarmonicii, un adevărat itinerariu global, mărturie a prestigiului acestui ansamblu.

Repertoriul muzical a impresionat deopotrivă prin talentul coriștilor și alegerea lucrărilor, o îmbinare ingenioasă între clasic și contemporan, demonstrând încă o dată versatilitatea vocilor artiștilor, antrenate de bagheta neobosită a dirijorului Cornel Groza, aflat la pupitru încă din anul 1986.

Cea de-a treia parte a fost, fără îndoială, cea mai plină de energie, venind în prezentul zilelor noastre, mă refer aici la melodii din repertoriul unor interpreți actuali de talie internațională sau extrem de populari în deceniile trecute și până astăzi. A fost și momentul în care au urcat pe scenă membrii corului, soliști și instrumentiști deopotrivă. Am reascultat cu plăcere My Way/Frank Sinatra – Ruben Ciungan , Like A Prayer/ Madonna – Mădălina Ungur, Fată verde/Phoenix – Mihai Damian, Bohemian Rhapsody/Queen – Radu Cîmpan. Amintesc instrumentiștii care au adus un plus de culoare muzicală prestațiilor vocale – Tiberiu Menyhart (chitară bas), Attila Szabo (violoncel), Dorin Pop (percuție) și Mihai Damian (pian).

În semn de apreciere pentru întreaga activitate, diplome de onoare au fost acordate domnilor profesori Cornel Groza, Adrian Pop, Florentin Mihăiescu și Cornel Țăranu. Solista Viorica Chiurciu a primit, de asemenea, o diplomă, din partea corului Filarmonicii.

Un astfel de eveniment nu se putea încheia decât prin prezența laolaltă a foștilor și actualilor membrii ai corului, care au urcat pe scenă (în aplauzele unei săli aproape pline!) pentru a ne oferi „cel mai frumos și mai răsunător La mulți ani!”

Felicitări organizatorilor și viață lungă ansamblului coral al Filarmonicii de Stat „Transilvania”!

Iulia GHIDIU

Foto: Bogdan Meseșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut