Din fotoliul de orchestră | Profunzimea requiem-ului lui Brahms

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul la o nouă manifestare muzicală în cadrul festivalului anual Toamna Muzicală Clujeană, ajuns acum la ediția a 55-a, vineri, 21 octombrie, începând cu ora 19.00.

Colegiul Academic clujean va fi gazda concertului vocal-simfonic susținut de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub conducerea dirijorală a lui Felix Mildenberger. Soliștii invitați ai serii vor fi soprana Brigitta Kele și Cristian Hodrea – bas-bariton. Maestrul Cornel Groza revine pe scena filarmonicii clujene în calitate de dirijor al corului.

Cu acest prilej, programul muzical delecta publicul meloman prin compoziția semnată Johannes BrahmsUn recviem german, op. 45.

Brigitta Kele

Originară din Oradea, Brigitta Kele a început studiul vocal la vârsta de 16 ani, sub îndrumarea profesoarei Boros – Konrád Erzsѐbet, studii continuate ulterior la Facultatea de Muzicã din Oradea cu prof. Lavinia Cherecheş, nivel licență și mai apoi la Conservatorul clujean, nivel master. Activitatea profesională la Cluj-Napoca a început cu Opera Maghiară, unde Brigitta s-a dezvoltat și a evoluat din punct de vedere muzical. A debutat în calitate de membră a Corului, iar din 2007 este solistă a acestei instituții, bucurându-se de un vast repertoriu (opere, operete, rock-opera, opere contemporane). Au urmat apoi anii de activitate la Dusseldorf și Paris (Opera Bastille). Brigitta Kele a susținut concerte pe diferite scene internaționale, la Avignon, Beijing, în Ungaria sau Israel.

Cristian Hodrea

Cristian Hodrea este lector univ. dr. în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și artist solist al Operei Naționale Române din Cluj din 2011. În perioada 2000 – 2011 a fost artist liric în cadrul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”. Absolvent al conservatorului clujean și al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Roluri în numeroase spectacole de operă și concerte vocal-simfonice.

Felix Mildenberger

Felix Mildenberger s-a născut la Wolfach în 1990 și a început studiul dirijoral în perioada 2011 – 2015 la Universitatea de Muzică din Freiburg, continuând ulterior să se perfecționeze în cadrul Universității de Muzică și Arte Performative din Viena, sub îndrumarea lui Lutz Koehler, Mark Stringer, Gerhard Markson, Scott Sandmeier și Massimiliano Matesic. A studiat, de asemenea, în cadrul unor cursuri de măiestrie, alături de David Zinman, Paavo Järvi, Neeme Järvi, Markus Stenz și Bernard Haitink, acestuia din urmă devenindu-i asistent.

Totodată, Felix Mildenberger a activat ca dirijor adjunct al Orchestrei Naționale a Franței, al London Symphony Orchestra și al orchestrei simfonice Tonhalle Orchester Zürich. În stagiunea 2021-2022 a debutat alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern și Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Din anul 2021 este dirijor principal invitat al Filarmonica Teatro Regio din Torino.

Dintre premiile obținute în carieră amintim locul întâi la concursul Donatella Flick (2018) și premiul al doilea la Cadaqués Orchestra International Conducting Competition (2017). Este primul dirijor distins cu premiul „Tânărul Artist al Anului” în cadrul Festivalului Națiunilor.

Iulia GHIDIU

Foto Felix Mildenberger : Yaltah-Worlitzsch

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut