Din fotoliul de orchestră | Regaluri simfonice

Grație și măiestrie într-un concert memorabil

Concertul susținut vineri seara, pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania” de către pianista de renume internațional Aurelia Vișovan, acompaniată de orchestra clujeană, sub conducerea dirijorală a lui Paul Mann a rămas pe buzele și în inimile celor care au fost de față la evenimentul cu adevărat memorabil.

Grația și feminitatea au „concurat” cu profesionalismul, cu prestația de înaltă ținută a tinerei soliste. Aceasta a impresionat cu Concertul nr. 2 de Moritz Moszkowski, în primă audiție în România. O partitură dinamică, melodioasă, un moment de sărbătoare în spiritul Romantismului, pe scena Filarmonicii din Cluj! Precizia dirijorală a făcut ca virtuozii muzicieni să se sincronizeze perfect cu invitata serii, într-o curgere armonioasă a notelor, într-un galop sonor care a întreținut energia și atenția publicului.

Aurelia a ales un moment de bis inspirat – Anotimpurile, de Ceaikovski, „Luna mai”.

Romantismul nordic și-a făcut, de asemenea, simțită prezența, în cea de-a doua parte a concertului (Simfonia nr. 1 a lui Jean Sibelius – dialog orchestră-dirijor), care a dus dramatismul și forța la cote superioare, apelând la vigoarea tobelor și rapiditatea viorilor. Trepidații ritmice impresionante, Paul Mann transmițând, cu patosul caracteristic, vibrația potrivită publicului (numeros!)

„Din punct de vedere al cântatului, de cealaltă parte a catedrei lucrurile nu se schimbă. Când ești interpret, ești interpret indiferent dacă ești profesor sau student, emoțiile sunt aceleași, pregătirea e aceeași. În momentul în care predai și altora, conștientizezi mult mai bine tot ceea ce faci și tu. Sigur, conjunctura obligă la o oarecare maturizare. Lucrarea lui Moritz Moszkowski m-a fascinat cât este de bine scrisă și cât de puțin se cântă. Prinde foarte bine la public. E mare păcat că este atât de puțin cunoscută. Când am ascultat-o prima dată, am fost foarte fascinată de partea întâi. M-am simțit foarte bine să cânt alături de orchestra Filarmonicii, a fost o mare plăcere”, a declarat, la finalul concertului, Aurelia Vișovan, în interviul acordat cotidianului Făclia.

„Am colaborat de multe ori cu orchestra din Cluj. Prima dată am dirijat această orchestră acum mai bine de 20 de ani. Este specială pentru mine, am mulți prieteni aici, inclusiv soția mea face parte din ea. Programul de vineri a fost unul interesant, destul de neobișnuit. Concertul pentru pian nu a mai fost interpretat anterior de către orchestră. Sibelius în general nu se cântă prea mult în România. Eu am mai prezentat Sibelius nr. 1 înainte cu ei acum 10 ani aproximativ și nu cred că l-au mai interpretat de atunci. Legat de alte proiecte muzicale, în luna mai, am mai dirijat orchestra din Târgu Mureș acum două săptămâni și mai înainte am fost în Satu Mare. Lucrurile încep să revină încet la normal după pandemie. Este bine că publicul revine în sala de concerte, lucrăm la acest aspect. Suntem foarte norocoși că avem în Cluj o orchestră și o filarmonică renumită dar și două opere și alte evenimente culturale, precum festivalul de film. Clujul este bogat din acest punct de vedere, diferite lucruri se întâmplă mai tot timpul”, a mărturisit dirijorul Paul Mann în cadrul interviului.

***

Eleganță și sobrietate

Joi seara, Auditorium Maximum a fost gazda recitalului de pian susținut de Rudolf Meister, profesor de pian, rectorul Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Mannheim. Prestația pianistului aflat pentru prima oară în Cluj și în România totodată a pus în lumină relația specială a acestuia cu instrumentul pe care îl mânuiește atât de bine, iar Beethoven și-a dovedit încă o dată nemurirea și farmecul creației. Concertul a avut loc în cadrul proiectului „Călătorie muzicală de-a lungul Dunării, de la Pădurea Neagră la Marea Neagră”, care urmărește schimburile culturale între muzicieni români, germani precum și de alte naționalități.

„Pentru mine, este un lucru minunat să fiu parte din acest proiect, ideea din spatele lui este să aducem oamenii împreună, să îi ajutăm să cunoască oameni din alte regiuni. Este perfect pentru mine, fiindcă nu am mai fost până acum în România, sunt foarte fericit să fiu aici și foarte impresionat că oamenii sunt amabili și foarte interesați de muzică”, ne-a dezvăluit Rudolf Meister la final. Acesta a susținut ulterior și un curs de măiestrie în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

„Muzica este limbajul sufletului. Nu are nevoie de traducere, mai ales muzica instrumentală. Proiectul a debutat anul acesta în 13 aprilie cu un concert în Heidelberg și este realizat cu sprijinul Fundației guvernului landului Baden-Württemberg, prin programul „Perspektive Donau”, program care încurajează relațiile dintre țările riverane. Proiectul „Călătorie muzicală de-a lungul Dunării, de la Pădurea Neagră la Marea Neagră” conține mai multe concerte în cinci țări – Germania, Austria, Ungaria, România și Republica Moldova. În proiect sunt muzicieni români, germani, bulgari și polonezi și de alte naționalități. Muzicieni români de mare prestigiu au concertat în Heidelberg și Mannheim. Pentru acest proiect au fost create în mod special 16 bucăți muzicale ce au fost sau urmează să fie prezentate în primă audiție. Sunt compozitori din 7 țări și credem că astfel contribuim la strângerea relațiilor culturale din această zonă, din țările riverane”, a declarat Josif Herlo, președintele Societății culturale germano-române „Alexandru loan Cuza” din Heidelberg.

*vineri, 3 iunie, ora 19.00*

Stagiunea 2021-2022 continuă vineri cu un concert vocal-simfonic susținut de corul și orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijată de József Horváth.

Vor interpreta pentru dumneavoastră: Orsolya Veress – mezzosoprană, Adorján Pataki – tenor, Geani Brad – bariton, Alin Anca – bas, evoluând sub bagheta dirijorului Cornel Groza.

În programul muzical: Hubert Parry – Simfonia nr. 3 în Do major, The English și Felix Mendelssohn – Prima noapte a Valpurgiei, op. 60, MWV D 3.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut