Din fotoliul de orchestră | Recital de excepție Tom Beghin

Pianistul și cercetătorul artistic de origine belgiano-canadiană a susținut marți seară, în sala de concerte a Academiei de Muzică Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, un recital impresionant – dovadă și aplauzele necontenite ale publicului – la celebra replică a pianului Erard 1803, o mare pasiune pentru Ludwig van Beethoven.  

Înaintea recitalului, Tom Beghin ne-a familiarizat cu instrumentul istoric, precum și cu modul în care marele compozitor a sugerat să fie folosit în interpretare. „Sper să vă bucurați de bogăția sonorităților”, a spus acesta în debutul performance-ului muzical.

Un performance cu adevărat remarcabil, reținem vibrațiile calde, puternice, acele tremolo-uri inconfundabile…Note finale bine punctate, cu rigoare și finețe în egală măsură! Legătura dintre pianist și instrument este una cu totul aparte.

În partea a doua a serii, Beghin a delectat auditoriul cu o versiune diferită a sonatei beethoveniene  Waldstein, o „ipoteză” pe care compozitorul german a imaginat-o ca parte a unei sonate mai grandioase, așa cum a ținut să precizeze artistul.

Pianul Erard a fost atracția serii, fapt explicabil prin numărul de spectatori, studenți, profesori sau, pur și simplu, iubitori ai muzicii, care au urcat pe scenă la finalul recitalului, dornici să îl privească îndeaproape sau chiar să cânte pentru câteva momente.

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut