Din fotoliul de orchestră | Interpretări în premieră și acorduri de jazz

* vineri, 9 decembrie* ora 19

Rămânem cu gândul la frumosul moment aniversar marcat de Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” – 50 de ani de activitate neîntreruptă și continuăm să ne bucurăm de ceea ce ne oferă stagiunea în curs. Cu prilejul concertului de vinerea aceasta, va urca pe scena filarmonicii clujene solistul invitat, clarinetistul Han Kim, acompaniat de cor și orhestră, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.

La pupitrul corului revine maestrul Cornel Groza, cel pe care am avut ocazia să îl vedem evoluând și cu ocazia concertului aniversar „Coeur”.

Repertoriul din această săptămână va cuprinde următoarele lucrări: Hans Peter Türk- Das Kreuz din Epitaph, p.a.a., Aaron Copland – Concertul pentru clarinet şi orchestră mică, Paul Richter – Simfonia nr. 6, p.a.a. Prima și ultima lucrare vor fi prezentate în premieră mondială.

Han Kim

Este originar din Coreea de Sud, absolvent al Eton College și Guildhall School of Music and Drama din Londra. Este clarinetist în cadrul Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda și studiază sub îndrumarea lui Sabine Meyer la Academica de Muzică din Lübeck, Germania.

Cariera internațională a tânărului solist a debutat pe când acesta avea doar 12 ani, cu ocazia participării la un concurs internațional de clarinet organizat în Japonia în anul 2008. Rezultatele nu au întârziat să apară – a obținut Premiul special al juriului în cadrul Concursului Internațional de Muzică de la Beijing (2009), Premiul întâi la Concursul Internațional de Clarinet „Jacques Lancelot” (2016), Premiul al doilea, Premiul Publicului și Premiul Henle-Urtext Prize în cadrul ARD Competition 2019, fiind, totodată, unul dintre fondatorii cvintetului Veits.

Han Kim a performat alături de orchestre precum Orchestra Simfonică Korea Broadcasting System (KBS), Orchestra Filarmonicii din Suwon sau Münchner Rundfunkorchester și de nume mari ca Arto Noras, Sabine și Wolfgang Meyer, Daniel Müller-Schott, Igor Levit, Shanghai String Quartet sau Bennewitz Quartet.

Vineri seara îl vom urmări pe scena Filarmonicii interpretând o compoziție reprezentativă din repertoriul pentru clarinet, prima parte fiind una dintre cele mai lirice și mai melodioase creații ale lui Aaron Copland, iar cea de-a doua, împrumutând influențe vizibile din sfera muzicii jazz.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut