Din fotoliul de orchestră | Final de stagiune memorabil

Filarmonica de Stat „Transilvania” a încheiat, în aplauzele prelungite ale publicului, încă o stagiune de succes, vineri, 24 iunie. Alegerea a fost una cât se poate de inspirată, este vorba de concertul susținut de orchestra clujeană sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Invitata serii a fost soprana Renáta Gebe-Fügi, solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Repertoriu bine închegat, deși vorbim de compoziții destul de diferite. Concertul a debutat cu Uvertura operei „Mireasa vândută”, compozitor Bedřich Smetana, operă comică în trei acte, de referință în muzica cehă, compusă între 1863 și 1866, libretul fiind semnat de Karel Sabina. Dacă prima partitură s-a remarcat prin vivacitate, a doua a adus un plus de forță, sobrietate și mister. Desigur, mă refer la „Vrăjitoarea de amiază”, op. 108, B. 196, Antonín Dvořák – poem simfonic inspirat de Polednice al lui Karel Jaromír Erben. Textul face referire la așa-numitul demon al amiezii specific mitologiei slavone și a fost scris de Dvořák la revenirea sa din Lumea Nouă, călătorie fascinantă care, amintim publicului meloman, a stat la baza creației cu același nume și căreia Filarmonica i-a rezervat recent două evenimente aparte, interactive, extrem de bine primite.

În a doua parte a serii am fost martorii unui moment pe cât de puternic, pe atât de sensibil și înălțător, remarcându-se multe sonorități dansante, artificii de gingășie dar și teme de o grandoare incontestabilă, unde tobele au știut să puncteze foarte bine momentul. Bineînțeles, întreaga orchestră a fost la înălțime, antrenată energic de Stefan Geiger, în căutarea vibrației muzicale ideale, vibrație care a ajuns în inimile celor prezenți în sală…

Suita compozitorilor cehi a fost balansată de Simfonia a patra în Sol major semnată Gustav Mahler, care a încheiat repertoriul concertului de final de stagiune. Compozitor de origine austriacă, exponent al Romantismului târziu, Mahler surprinde mereu prin maiestuozitate și forță. Solista Renáta Gebe-Fügi, într-o ținută admirabil elegantă, a convins din nou auditoriul de calitățile sale vocale. Soprana se află la a treia colaborare cu orchestra Filarmonicii, revenind de fiecare dată cu aceeași bucurie și dorință de implicare.

„Este pentru prima dată când dirijez concertul de final, care este întotdeauna un moment special. Este și ultimul meu concert înainte de a pleca într-o mică vacanță cu familia. Pentru seara aceasta am căutat să alegem un repertoriu care să stârnească interesul publicului în primul rând și cred că a funcționat. Toți cei trei compozitori de azi își au oarecum rădăcinile în muzica boemiană, dar sunt foarte diferiți între ei”, a precizat dirijorul Stefan Geiger.

„Întotdeauna este o plăcere să cânt pe scena Filarmonicii Transilvania. Este al treilea concert la care colaborăm și mă bucur foarte mult că am putut interpreta Simfonia Nr. 4 de Mahler”, a adăugat, la finalul spectacolului, Renáta Gebe-Fügi.

Aplauze la scenă deschisă…publicul pare că nu vrea să se despartă de muzicienii talentați! Urmează însă o vacanță binemeritată, iar din toamnă ne întoarcem în forță în sala de concerte Auditorium Maximum, pentru multe alte experiențe de neuitat alături de Filarmonica de Stat „Transilvania”!

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut