Din fotoliul de orchestră | Filarmonica de Stat „Transilvania”, proiecte inovatoare și mult optimism

Stagiunea 2021-2022 a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca s-a încheiat, dar surprizele continuă. Managerul Silvia Sbârciu propune o strategie inovatoare pentru activitatea ce va fi reluată din toamnă și ne vorbește, totodată, despre un proiect muzical aparte în cadrul căruia a avut bucuria de a colabora, alături de orchestra clujeană, cu nume mari ale muzicii contemporane.

Gânduri la final de stagiune

„Încheiem această stagiune cu gânduri optimiste”, mărturisește Silvia Sbârciu. „Am pornit într-o perioadă foarte sumbră, în care instituțiile se închideau și se deschideau în funcție de valurile pandemice. Apoi a venit o perioadă de acalmie și de reobișnuire a publicului cu sala de concerte. Demararea a fost, însă, dificilă. Acum putem să sperăm că stagiunea viitoare va fi una așa cum ne-o dorim, cu foarte multe lucruri noi, cu oamenii pe care dorim să-i aducem”.

Înregistrări inedite, cu o distribuție internațională

Totul a început în anul 2019, cu prima înregistrare, în colaborare cu casa de discuri olandeză Pentatone. Fata din Vest de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster, a reunit soliști de renume internațional – Melody Mooore, Lester Lynch și Marius Budoiu (soliștii principali), acompaniați de orchestra Filarmonicii clujene și corul de bărbați. Albumul înregistrat a fost lansat doi ani mai târziu, în luna februarie.

Ulterior, corul a înregistrat Un bal mascat de Giuseppe Verdi. A urmat discul cu lucrările semnate de compozitorii maghiari Bartók Béla şi Kodály Zoltán, de asemenea sub conducerea dirijorală a lui Lawrence Foster, cu participarea soliștilor Luiza Fatyol, Roxana Constantinescu, Marius Budoiu, Ioan Hotea, Bogdan Baciu, alături de cor și orchestră.

Cel de-al patrulea album surprinde cu o alegere muzicală cât se poate de inspirată. În anul în care se aniversează centenarul Renata Tebaldi, Filarmonica din Cluj-Napoca a înregistrat un album de arii din opere în semn de omagiu adus sopranei de origine italiană. Melody Moore a revenit cu acest prilej la Cluj, la fel și dirijorul Foster. Pe parcursul înregistrărilor, soprana americană s-a bucurat de acompaniamentul corului și al orchestrei.

Absolut toate proiectele muzicale au fost realizate pentru casa de discuri Pentatone, iar înregistrările au avut loc la sala Radio Cluj. Așteptăm cu interes și lansarea ultimelor trei albume, de îndată ce vor fi procesate.

Inițiativa Filarmonicii de Stat „Transilvania” a fost semnalată și în presa internațională (the Gramophone Magazine), care a comparat prestația orchestrei clujene, a soliștilor invitați și a dirijorului cu cea a marilor orchestre și dirijori de talie mondială (orchestra Royal Opera House, Zubin Mehta).

„La Fanciulla del West nu e o operă foarte des cântată. Este o muzică absolut superbă, însă este foarte dificilă. Orchestra și corul Filarmonicii, împreună cu soliștii prestigioși au făcut o versiune foarte bună a acestei opere. Apariția în presa internațională și compararea cu mari orchestre este o recunoaștere binemeritată. Din păcate, orchestra nu este foarte cunoscută în lume. Aceste discuri înregistrate sunt foarte importante pentru că ne oferă deschiderea de care avem nevoie”, mărturisește Silvia Sbârciu, în interviul acordat ziarului Făclia. Există, totodată, speranța ca, pe viitor, urmare a acestui demers, Filarmonica să stârnească interes și din partea altor case de producție pentru colaborări.

Dirijorul Lawrence Foster, cu un portofoliu internațional solid, are deja o colaborare tradițională și o relație specială cu orchestra clujeană. În stagiunea care debutează în toamna acestui an, el va fi dirijorul invitat principal, așadar vom avea ocazia de a-l revedea în cadrul mai multor concerte pe scena din sala Auditorium Maximum.

„Am colaborat cu soliști foarte buni pentru aceste albume. Este un flux continuu, soprana Melody Moore și-a exprimat dorința de a reveni, s-a îndrăgostit de orchestră și de Cluj, de organizatori”, a ținut să precizeze managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

„Iubesc Clujul. Trebuia inițial să ajungem în alte orașe, dar lucrurile au luat o întorsătură și a fost un accident fericit faptul că am ajuns să colaborăm cu orchestra Filarmonicii „Transilvania”. Sonoritatea aici a fost extraordinar de puternică, la cel mai înalt nivel dintre toate orchestrele pe care le-am auzit vreodată. Muzicienii par să nu obosească niciodată. Prim-violonista și prim-violoncelistul sunt, totodată, doi soliști impresionanți. Fiecare dintre membrii orchestrei se remarcă și individual, toți pun multă pasiune în ceea ce fac. Înregistrarea acestui album a fost o bucurie pentru mine, l-am așteptat de mulți ani”, ne-a transmis soprana Melody Moore în cadrul interviului.

Muzicienii în turneu

După restricțiile de circulație impuse de pandemie, Filarmonica din Cluj urmează să își reia turneele obișnuite. Va avea deplasări la Maribor (Slovenia), Varșovia (Polonia), Roma (Italia). „Orchestra are o experiență uriașă, o echipă formată în decursul multor ani, se păstrează mereu aceeași etică de lucru pe care au remarcat-o și invitații noștri de fiecare dată”, adaugă Silvia Sbârciu.

Surprize pentru stagiunea 2022-2023

Din toamnă, Filarmonica revine în forță cu inițiative multiple. O parte începute deja, o parte cu totul inedite. Concertele de tip acces vor fi reluate cu mult entuziasm, dar abordarea va fi diferită. Muzica va merge ea însăși spre publicul țintă și nu doar viceversa. Concret, atenția se va îndrepta, de pildă, spre companii, în vederea organizării unor team building-uri culturale, spre publicul căruia fie timpul nu îi permite, fie nu are încă în rutina cotidiană participarea la concerte simfonice. “Pentru ca publicul să vină la noi, va trebui să ne găsim noi timpul și flexibilitatea de a merge înspre el”, spune Silvia.

În stagiunea viitoare continuă și concertele obișnuite de vineri seara dar și cele dedicate copiilor, care au înregistrat un succes peste așteptări. Mai mult, muzica simfonică va ajunge și în spații neconvenționale, în mediile frecventate de generația tânără de astăzi.

Lawrence Foster, Stefan Geiger vor dirija din nou, actorul Bob Rădulescu, aplaudat pentru rolul lui Antonin Dvorak, va reveni și el cu aceeași bucurie pe scena Filarmonicii, și bineînțeles, noua stagiune va aduce pentru dumneavoastră soliști importanți care vor fi dezvăluiți ulterior. „Juriul concursului New Hope a ales tinere speranțe pentru a fi soliști pe scenele filarmonicilor. Au câștigat trei tineri fabuloși, care vor reveni pe scena Filarmonicii de Stat <<Transilvania>>”, aflăm de la Silvia Sbârciu. Totodată, portofoliul stagiunii va aduce și muzică de film, rock simfonic, muzică pentru jocuri electronice, dar și visual music.

Conducerea instituției clujene are în vedere posibilitatea organizării și a unor acțiuni de tip rezidențe pentru artiști.

Debut de stagiune inedit

Un concert de tip acapella susținut de corul Filarmonicii din Cluj, care anul acesta marchează 50 de ani de existență, va deschide stagiunea 2022-2023. În data aniversară de 3 februarie vom putea audia un concert vocal-simfonic sub conducerea dirijorală a lui Lawrence Foster.

Iulia GHIDIU                                                                                       

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut