Din fotoliul de orchestră | Farmecul sonorităților spațiului germanic

Ecourile festivalului Toamna Muzicală Clujeană se resimt încă, retrăim bucuria acelor momente când muzica de calitate a însuflețit atmosfera de octombrie la Cluj și a adunat în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic un public generos dar, mai ales, iubitor de frumos. Stagiunea 2022/2023 a Filarmonicii continuă vineri, 4 noiembrie, de la ora 19, cu concertul simfonic susținut de orchestră, sub conducerea dirijorală a lui András Vass.

Solistele invitate sunt Martina Rüping (soprană) și Karola Theill (pian).

Selecția muzicală cuprinde lucrări ale compozitorilor de origine austriacă și germană: Uvertura Leonora nr. 3, op. 72b – Ludwig van Beethoven, Aria de concert Ch’io mi scordi di te?, KV 505 și Marşul nr. 1 în Re major, KV 335 (320a) – Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 86 în Re major, Hob. I:86 de Joseph Haydn.

Martina Rüping

Soprana de origine germană a activat ca solistă permanentă la teatrele de operă din Halle și Köln, ulterior ajungând cunoscută în lume pentru rolurile interpretate în diferite spectacole de operă, prezentate pe scenele Operelor de Stat din München, Berlin, Stuttgart, Paris, Roma, Helsinki, Tokyo, Hong Kong și Los Angeles. Martina Rüping este cadru didactic la Hochschule für Musik und Theater din Rostock. A colaborat cu dirijori de renume, precum Pierre Boulez, Riccardo Muti, Kent Nagano, Marek Janowski, Philippe Herreweghe și Jaap van Zweden.

Karola Theill

Karola Theill este una dintre puținele pianiste specializate în acompaniamentul de lied. S-a născut la Köln și a urmat studii de pian la academiile de muzică din Hamburg și Berlin. A studiat, de asemenea, canto sub îndrumarea lui Aribert Reimann și a fost bursieră la Universitatea Indiana din Statele Unite ale Americii. A concertat pe scene din întreaga lume, dintre colaborările sale marcante amintim cele cu Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Bruns, Okka von der Damerau, Angela Denoke, Matthias Goerne, Klaus Häger, Christine Lichtenberg, Fionnuala McCarthy, Thomas Mohr, Martina Rüping, Simon Wallfisch, Nadine Weissmann.

Andras Vass

Dirijorul de origine română provine din Târgu Mureș, unde a studiat timp de 12 ani pianul, la Școala de Muzică și ulterior la Liceul de Arte. A studiat de asemenea dirijatul alături de Ervin Lukács, András Ligeti și Tamás Gál, în cadrul Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. A fost pianist în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Târgu Mureș între 1995 și 1997. Începând din anul 2009, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii Pannon din Ungaria (Pecs). Andras Vass a concertat alături de numeroase orchestre, amintim o parte din acestea: Orchestra Festivalului din Budapesta, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică Liszt Ferenc, Orchestra Simfonică Savaria, Filarmonica din Sibiu, Orchestra de Cameră Solti, Orchestra Filarmonicii „Pannon”, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Ungaria, Lappeenranta City Orchestra.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut