Din fotoliul de orchestră | Eleganță, sobrietate, energie…

Întâlnirea de vineri cu oaspeții Filarmonicii clujene a fost cât se poate de ofertantă, fiind vorba de un concert vocal-simfonic, susținut de orchestră și solistele invitate, sub bagheta dirijorului Andras Vass.  Am gustat, preț de aproximativ două ore, din farmecul sonorităților spațiului german și austriac, prin repertoriul ce a cuprins creații ale compozitorilor reprezentativi pentru clasicismul muzical, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn.

Pianista Karola Thiell, specializată în acompaniamentul de lied, a revenit, iată, la Cluj-Napoca, după ce în 2019 și 2020 a fost invitată să performeze în cadrul Festivalului Mozart. Alături de soprana Martina Ruping, ne-a delectat cu una dintre cele mai cunoscute arii de concert din istoria muzicii, „Ch‘io mi scordi di te”, operă semnată W A. Mozart. Lucrarea i-a fost dedicată sopranei de origine engleză Anna Selina Storace.

Misiunea orchestrei Filarmonicii „Transilvania” nu a fost una ușoară, având în vedere durata și complexitatea partiturilor. Partituri dirijate cu maximă implicare și rigurozitate de către Andras Vass, aclamat de public. Simfonia nr. 86 în Re major, Hob. I:86 a lui Joseph Haydn/1786, cu cele patru părți (Adagio – Allegro spiritoso, Capriccio: Largo, Menuetto: Allegretto, Finale: Allegro con spirito), a însemnat angajarea instrumentiștilor în dialoguri contrapunctice, reluarea aceluiași motiv muzical, a însemnat eleganță, rafinament și sobrietate și energie, spre final mai ales, lucrarea fiind considerată de critici drept cea mai grandioasă dintre cele șase Simfonii pariziene pe care Haydn le-a scris pentru Concert de la Loge Olympique.

*joi, 10 noiembrie*ora 19.00

Stagiunea Filarmonicii continuă săptămâna aceasta joi, prin concertul susținut de orchestră alături de solista invitată Sophie Dervaux, cea care va interpreta un dublu rol, respectiv și pe cel de dirijoare.

În programul muzical vom regăsi următoarele lucrări: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei Flautul fermecat, Johann Nepomuk Hummel – Concertul în Fa major pentru fagot, op. 24 și Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 41 în Do major, KV 551, „Jupiter”.

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu    

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut