Din fotoliul de orchestră | Dialog muzical între generații

Încă o ediție Toamna Muzicală Clujeană a luat sfârșit, un final de festival marcat de creativitate, eleganță, forță, precizie artistică, virtuozitate, un veritabil dialog muzical între generații. Vorbim de mult așteptatul concert care i-a avut ca protagoniști pe violonistul Kim Roman, tânăr solist în plină afirmare, foarte apreciat pentru inovația adusă în interpretarea lucrărilor clasice și, desigur, despre experimentatul dirijor Gilbert Varga, totul cu aportul profesionist al orchestrei Filarmonicii. Vorbim, de asemenea, despre un dialog al epocilor creaționiste, repertoriul cuprinzând lucrări ale compozitorilor Gioachino Rossini, Niccolò Paganini, Giuseppe Martucci și Ottorino Respighi.

Misterul și atracția din jurul compozițiilor – dar și interpretărilor – lui Niccolò Paganini, talentul acestuia au fost dublate de prestația inedită a violonistului Roman Kim, care a reușit să atragă atenția și extazul publicului, prin siguranța mânuirii și încrederea în inovație, în stilul propriu de interpretare. Concertul nr. 1 pentru vioară rămâne, indiscutabil, o operă de referință în evoluția tehnicii violoniste, este lucrarea ce introduce, practic, armonicele duble în literatura de specialitate.

Dramatismul muzical și energia au atins cote maxime în partea finală a concertului, atunci când „Festele romane” ale lui Ottorino Respighi (ultima lucrare din trilogia poemelor simfonice „romane”) au încheiat triumfal seara – și implicit festivalul din acest an – cu note grave, solemne, susținute de participarea suflătorilor și a percuționiștilor, dar și cu fastul specific celebrărilor laice și religioase romane. Cea de-a treia secțiune a lucrării se intitulează chiar ”LʼOttobrata”, adică sărbătoarea din luna octombrie, așadar o sărbătoare de toamnă.

Gilbert Varga a convins încă o dată, pe întreg parcursul concertului, de măiestria sa în conducerea orchestrei. Atent, calculat și în același timp plin de patos, o prezență care sperăm să revină pe scena Filarmonicii clujene.

Iulia GHIDIU

Foto: Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut