Din fotoliul de orchestră | Concert simfonic de nota 10

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a bucurat auditoriul cu un nou concert simfonic, vineri seara, la Colegiul Academic. Obișnuindu-ne deja cu prezența unor invitați de marcă, cea mai recentă prestație a fost o ocazie de a audia colaborarea orchestrei clujene cu pianistul Gottlieb Wallisch, sub conducerea muzicală a dirijorului Achim Fiedler.

Un concert numai binevenit primăvara, o partitură vivace, care a făcut sala să vibreze. Ca atare și ovațiile publicului la finele unui spectacol de succes.

Tensiunea muzicală a sporit în partea a doua, marcată de prestația solistului invitat. Rapiditatea, agilitatea mișcărilor a fost, desigur, în consonanță cu ritmul lucrărilor prezentate, din valoroasa creație schubertiană. Momentul de bis al pianistului a adus în atenție opera „Mélodie Hongroise”, aparținând aceluiași compozitor vienez.

Suita de balet „Pulcinella” (personajul își are originile în binecunoscuta commedia dell’arte), semnată Igor Stravinsky, a adus o notă distinctă, un plus de culoare, emoție și rafinament evenimentului concertistic. Publicul meloman a fost purtat într-o incursiune de poveste, martor la acest tribut adus măiestriei muzicii baroce.

O colaborare frumoasă, un trio reușit, putem afirma cu încredere, între orchestră, solist și dirijor care, dincolo de partitură, au lăsat impresia că se înțeleg chiar și „din priviri”. Nu este de mirare, după cele cinci zile de repetiții intense care au precedat spectacolul de vineri.

„Franz Schubert este compozitorul de care mă simt cel mai apropiat. Amândoi suntem din Viena, cred că Schubert este, într-un fel, cel mai reprezentativ compozitor pentru acest oraș. Dacă veniți la mine la studio, veți vedea pe perete un poster uriaș cu Schubert, chiar lângă pianul meu. Nu este Mozart, nu este Beethoven, nu este Haydn, este Schubert”, a declarat, la final, Gottlieb Wallisch, în interviul acordat ziarului Făclia. „Este foarte aproape de sufletul meu, este ceva natural, ceva confortabil pentru mine să interpretez din opera lui. A fost o colaborare foarte bună, o plăcere să lucrez cu orchestra Filarmonicii din Cluj, sunt fericit că am avut ocazia să revin, după aproximativ doi ani și jumătate”, a adăugat acesta.

„Am fost extrem de impresionat de calitatea primei repetiții a orchestrei, am lucrat foarte bine. I-am telefonat soției și i-am spus << este o orchestră minunată, fantastică >>. Ne-am gândit să combinăm lucrările. Am avut Schubert și apoi am propus să avem o paranteză în stil italian, o uvertură, amintind puțin de Rossini, și, în final, Stravinsky. În ce privește stilul, a fost realmente solicitant pentru orchestră, pentru că sunt compoziții total diferite. A fost o provocare. M-au surprins, de asemenea, momentele muzicale individuale, clarinet, violoncel, cu adevărat fantastic”, ne-a mărturisit dirijorul Achim Fiedler.

Viaggio musicale

*miercuri, 18 mai, ora 19.00, Biserica Piaristă*

Filarmonica din Cluj-Napoca ne invită în continuare la o impresionantă călătorie muzicală acoperind intervalul anilor 1600-1750. Vor interpreta pentru dumneavoastră: Mónika Tóth, Csilla Szövérdi, Anna Dénes – vioară barocă, István Csata – violone, viola da gamba, Steffen Schlandt – clavecin.

Repertoriul va include: Dario Castello – Sonata Decima, Giovanni Antonio Pandolfi Mealli – Sonata La Cesta, Giovanni Battista Fontana – Sonata Settima, Biagio Marini – Trio Sonata sopra la Monica, Henry Purcell – Pavana şi Ciaccona în sol minor, Johann Joseph Fux – Sonata în Fa major pentru trei viori, Marin Marais – Pièce en trio, Georg Philipp Telemann – Suita Gulliver pentru două viori, Nicola Fiorenza – Sinfonia în Sol major.

Biletele se pot achiziționa de pe site-ul entertix.ro.

Iulia GHIDIU

Foto: Bogdan Mesesan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut