Din acestă lună funcționează și în România o lege a crowdfundingului

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a anunțatLegea nr. 244 – Legea crowdfundinguluia fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare la începutul acestei luni.

Finanțarea participativă (crowdfunding) este o activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanțare participativă, fără a-și asuma el însuși riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare poate consta în împrumuturi, achiziționarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise. Finanțarea participativă oferă o sursă alternativă de finanțare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi și alte beneficii: poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un număr mare de persoane furnizând perspective și informații, fiind și un instrument de marketing.

Până la apariția Legii nr. 244, în România nu a existat un act normativ care să reglementeze finanțarea participativă, însă acest tip de activitate s-a desfășurat.

Legea nr. 244 desemnează A.S.F. ca autoritate responsabilă cu îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1.503, precum și regimul sancționatoriu aplicabil în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de finanțare participativă, condițiile de retragere a autorizației, cerințele referitoare la comunicările publicitare și limba în care fișa cu informațiile privind investiția poate fi pusă la dispoziția potențialilor investitori etc. A.S.F. susține că este deschisă unui dialog tehnic cu entitățile care urmează să solicite autorizarea în calitate de furnizori de servicii de finanțare participativă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut