Dilema elevilor: A fi sau a nu fi vaccinat?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) recomandă autorităților să realizeze o informare constantă, sistematică, a elevilor, profesorilor și părinților cu privire la beneficiile vaccinului împotriva COVID-19, deoarece informațiile false se pot răspândi rapid și necontrolat. Totodată, CNE propune dotarea unităților școlare cu doze de vaccin antiCOVID-19, pentru a le putea fi administrate, mai ușor, elevilor doritori.

Recomandarea și propunerea CNE vin în urma unei consultări realizate în rândul beneficiarilor primari ai educației, în contextul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și a disponibilității vaccinului pentru populația generală, cu vârsta de peste 16 ani.

Potrivit datelor furnizate, luni, presei, din cei 3.334 de elevi respondenți, doar 24,7% afirmă că au primit imunizarea cu unul dintre serurile disponibile, în timp ce o majoritate de 75,3% nu a fost vaccinată împotriva COVID-19, „deși 52,5% dintre elevii care nu s-au vaccinat se tem, într-o oarecare măsură, de simptomele unei infecții cu noul Coronavirus”.

Întrebați dacă doresc să fie imunizați cu unul dintre vaccinurile autorizate, elevii au păreri împărțite asupra acestui aspect, în sensul în care 37,9% afirmă că doresc să primească serul, 33,3% nu doresc, iar restul nu au luat încă o decizie în această  privință.

„Unul dintre factorii descurajatori în privința vaccinării este acela al efectelor adverse, întrucât 67,1% dintre elevii chestionați sunt îngrijorați de vaccinul antiCOVID-19, în timp ce doar 32,9% dintre aceștia nu au vreo îngrijorare în acest sens. Printre temerile elevilor se numără efectele adverse survenite în urma imunizării, fie ele imediate sau pe termen lung, ambiguitatea formularului de triaj, eficiența vaccinului în fața bolii și frica de a nu fi manipulați. Aceste temeri sunt efecte ale fenomenului de dezinformare care este, de multe ori, propagat chiar și în mediul școlar” – precizează CNE.

Potrivit declarației lui Rareș Voicu, președintele CNE, reprezentanții elevilor își doresc ca rezultatele acestei consultări să reprezinte „un punct de plecare solid pentru autorități în campania de vaccinare a elevilor din întreaga țară”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut