Dialogul dintre pilotul avionului cu incendiu la trenul de aterizare și Turnul de control

Făclia de Cluj vă prezintă discuţia dintre pilotul avionului implicat în incidentul de vineri seara de pe Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca și turnul de control.

După ce a aterizat la Cluj-Napoca, pilotul aeronavei Boeing 737 a companiei Fly Egypt a fost anunțat de Turnul de control al aeroportului despre faptul că se văd flăcări ieșind de la motoare. Din momentul în care a aflat despre incendiu și până la debarcarea pasagerilor, pilotul rămas foarte calm. Pompierii au reușit să stingă incendiul care a cuprins trenul de aterizare în mai puțin de șase minute.

Turnul de control: Am văzut flăcări ieșind de la motoarele voastre.

Pilot: Poftim?!

Turnul de control: Vom trimite echipele de pompieri către voi.

Pilot: Bine, mulțumesc.

Turnul de control: Acum nu văd foc, dar echipele de intervenție sunt la 300 de metri de spatele tău.

Turnul de control: Am înțeles de la echipele de intervenție că este o problemă la trenul de aterizare.

Pilot: Bine, o să opresc ambele motoare.

Turnul de control: Te rog să oprești motoarele pentru că echipele de intervenței sunt în spatele tău și nu se pot apropia de tine.

Pilot: Opresc acum motoarele.

Turnul de control: Înțeleg de la echipa de intervenții că ambele trenuri de aterizare sunt afectate.

Turnul de control: Incendiul a fost stins, puteți începe debarcarea pasagerilor.

Pilotul: Deschidem ușile și debarcăm pasagerii.

 

Declanșarea flăcărilor la aeronava Boeing 737 a companiei Fly Egypt a fost surprinsă și de unii dintre pasagerii cursei Cluj-Napoca-Brussles South Charleroi, care se aflau în acel moment în autobuz pentru a fi transportați la avion pentru îmbarcare. „Când a atins solul s-a auzit un zgomot puternic după care am văzut flăcări foarte mari. Imediat după aterizare, aeronava s-a oprit în mod surprinzător. A făcut câțiva zeci de metri după contactul cu pista și s-a oprit brusc. Pe noi nu ne-a mai îmbarcat și ne-a dus din nou în aerogară”, a declarat Nicolae, unul dintre pasagerii care urmau să ajungă vineri seara la Bruxelles.

 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a anunțat că incendiul care a avut loc la trenul de aterizare al avionului ce venea din Egipt a fost cauzat de pneurile acestuia, care au explodat şi au luat foc.

„Astăzi, 15 octombrie, în jurul orei 19:35, o aeronavă a companiei Fly Egypt care efectua un zbor pe ruta Hurghada – Cluj a suferit un incident în timpul operaţiunilor de aterizare. La contactul cu solul, pneurile trenului principal de aterizare au explodat şi au luat foc. Echipajul de pompieri al Aeroportului Internaţional Cluj a intervenit în cel mai scurt timp şi a aplicat procedurile specifice situaţiilor de urgenţă. Incendiul a fost stins, fără ca vreunul dintre pasageri sau dintre membrii echipajului să fie rănit. Urmare a activării planului roşu de urgenţă, la faţa locului au sosit mai mute echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat trimis de aeroportul clujean.

La bordul avionului se aflau 119 persoane, dar niciuna nu a fost rănită.

„La bordul aeronavei companiei Fly Egypt, Boeing 737 se aflau 113 pasageri şi 6 membri ai echipajului care au fost evacuaţi în siguranţă. În acest moment Aeroportul Cluj este închis traficului aerian şi urmează să fie redeschis în jurul orei 22,30. Directorul General al Aeroportului Internaţional Cluj, domnul David Ciceo, a declarat că apreciază în mod deosebit intervenţia pompierilor aeroportului care au ajuns la aeronavă în aproximativ 2 minute şi au reuşit să stingă incendiul în timp record. Datorită acţiunii lor profesioniste nu au existat victime şi aeronava nu a suferit deteriorări”, se menţionează în comunicat. 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut