Dezinformarea ecologică ia amploare

Eurodeputatul Daniel Buda atrage atenția că amploarea dezinformării ecologice a crescut, pe fondul tendinței consumatorilor de a alege produse ecologice. El spune că, în urma unor verificări făcute de Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor, a reieșit că unele firme își atribuie merite extinse în materie de practici verzi, care nu se regăsesc și în realitate.

Potrivit europarlamentarului, 42 % dintre cazurile în care a fost analizată folosirea cuvântului „ecologic” în diverse sectoare de activitate, cum ar fi confecțiile, produsele cosmetice și echipamentele de uz casnic, afirmațiile au fost exagerate, false sau înșelătoare. „Astfel de practici pot fi calificate drept practici comerciale neloiale în temeiul normelor UE. Amploarea dezinformării ecologice a crescut, pe fondul tendinței consumatorilor de a alege produse ecologice.

Astfel, am solicitat Comisiei Europene să îmi transmită care sunt instrumentele de care dispune în vederea unei sancționări mai aspre a acestor tipuri de practici comerciale neloiale și cum se poate asigura Comisia că produsele denumite „ecologic” respectă într-adevăr standardele impuse la nivelul UE”, a spus Buda.

Cum luptăm împotriva dezinformării ecologice

În răspunsul transmis, comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, a arătat că Directiva privind practicile comerciale neloiale interzice o serie de practici comerciale înșelătoare, inclusiv practicile care pot induce în eroare consumatorul în legătură cu natura unui produs. De asemenea, comisarul european a arătat că instanțele judecătorești naționale sau autoritățile administrative responsabile cu punerea în aplicare a directivei trebuie să stabilească dacă Directiva 2005/29/CE a fost sau nu încălcată într-un anumit caz, pe baza tuturor circumstanțelor și faptelor cazului. „Comercianții trebuie să dispună de dovezi în sprijinul afirmațiilor lor și să le furnizeze autorităților competente însărcinate cu asigurarea respectării legislației în cazul în care afirmația este contestată. În prezent, Comisia lucrează la actualizarea orientărilor sale privind aplicarea Directivei 2005/29/CE”, a precizat comisarul european.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut