Desenele lui Fabian Arpad la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj, în parteneriat cu Fundația Albert Pike, organizează marți, 19 noiembrie, de la ora 18, la vernisajul expoziției ”Desen” cu lucrări semnate de Fabian Arpad, care poate fi vizitată până în 30 noiembrie, între orele 10-17.

Absolvent al Academiei Naționale de Artă din București, Fabian Arpad este exponentul unei serii de generații de tineri artiști îndrumați de maestrul Vasile Grigore, o figură importantă a perioadei modernismului românesc, la rândul său produsul unei școli influențate de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mutzner și Ion Marșic. Apropierea lui Vasile Grigore de Alexandru Ciucurencu adaugă greutate mentoratului său, extinzând acest univers la nume precum George Demetrescu Mirea și Camil Ressu. Această filiatură este definitorie pentru creația lui Fabian Arpad, un artist excentric pentru generația sa, care alege să-și conserve expresia într-o tradiție azi uitată.

Refuzul categoric al abandonării frumosului și prețiozității, asociate unei riguroase și temeinice construcții, devin astfel elementele fundamentale care metamorfozează devenirea lui Fabian Arpad, înfățișându-l prezentului ca pe un artist rar, înrobit în alchimia frumosului de școală veche, o rețetă atemporală, validă și valoroasă oricând.

Articole din aceeasi categorie