Deputatul USR Tudor Benga anunţă că nu-l va vota pe Fabian Gyula ca Avocat al Poporului

Deputatul USR Tudor Benga transmite că nu îl va vota pe Fabian Gyula pentru funcţia de Avocat al Poporului, în condiţiile în care acesta beneficiază de pensie specială şi, potrivit informaţiilor pe care le deţine, susţinerea pentru acest candidat nu a fost formalizată în forurile de conducere ale formaţiunii.

„Am anunţat de săptămâna trecută că eu, unul, nu voi vota un nou Avocat al Poporului în absenţa unor criterii clare de selecţie şi depolitizare a funcţiei, precum şi a unui amplu proces de consultare şi validare publică a acestei numiri. Astăzi pot să vă spun cu certitudine că eu, unul, nu-l voi vota pe Fabian Gyula pentru această funcţie. Consider că numirea unui recipient de pensie specială în această funcţie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USR PLUS, care a pus eliminarea pensiilor speciale în centrul agendei sale de reformă a statului”, a scris deputatul pe Facebook.

Benga a menţionat că, în calitatea sa de parlamentar şi de membru al Biroului Naţional al USR PLUS, nu are cunoştinţă „ca susţinerea acestui candidat să se fi formalizat în vreun for de decizie” al partidului.

„Nici nu ştiu când şi dacă se va face de azi şi până luni, când ar urma să aibă loc votul de numire în plenul reunit al Parlamentului”, a menţionat el.

USR PLUS a transmis, miercuri, într-o postare pe Facebook, că Gyula Fabian îndeplineşte criteriile pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului.

„Prioritatea noului Avocat al Poporului trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu să reprezinte interesele politicienilor aflaţi vremelnic la putere, aşa cum au făcut Victor Ciorbea şi Renate Weber. Avem nevoie de un profesionist în această funcţie atât de importantă, care să îşi facă treaba în mod onest, transparent şi imparţial. Considerăm că Gyula Fabian îndeplineşte aceste criterii pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, lucru confirmat astăzi şi de comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care au dat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil”, preciza USR PLUS.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat miercuri că în toamnă ar urma să fie avansată o propunere privind desfiinţarea sau plafonarea pensiilor speciale şi că în contextul unei decizii clare a coaliţiei, punctul de vedere individual al persoanei propuse ca Avocat al Poporului este unul secundar.

Precizările au fost făcute pentru Digi 24, după ce vicepremierul a fost întrebat dacă există riscul ca persoana propusă ca Avocat al Poporului să „pună beţe în roate” proiectului de desfiinţare sau plafonare a pensiilor speciale.

„Poziţia individuală a propunerii pentru Avocatul Poporului (…) în contextul poziţiei clare a coaliţiei, poziţia individuală a persoanei respective e secundară, totuşi. Adică, dincolo de poziţia domniei sale, subiectul e foarte clar şi poziţia coaliţiei şi poziţia USR PLUS este că subiectul pensiilor speciale trebuie tratat şi soluţionat – e de altfel şi în PNRR discuţia – în această toamnă, cel mai târziu începutul anului viitor”, a spus Barna.

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”. El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii.

Candidatul pentru conducerea instituţiei Avocatul Poporului a afirmat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este „clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor acestora.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut