Deputatul Radu Moisin: „Se testează cu 26% mai puțin față de luna noiembrie a anului trecut!”

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, i-a cerut public ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să „nu mai ascundă gravitatea pandemiei” și i-a adresat acestuia două întrebări privind testarea.

Radu Moisin susține că a lucrat la o analiză comparativă între numărul de teste efectuate în toată țara și cazurile Covid-19 aflate la ATI, în perioada 1-15 noiembrie 2020, respectiv 1-15 martie 2021. Potrivit parlamentarului clujean, puține județe, printre care și Clujul, testează mult, iar majoritatea testează mai degrabă simbolic.

„În contextul valului 3 al pandemiei de Covid19, contează foarte mult testele efectuate și soluțiile care pot da rezultate. În spațiul public au fost lungi dezbateri cu privire la faptul că, deși unele județe se află în scenariul verde, secțiile ATI nu mai au paturi libere.

Împreună cu echipa mea, am lucrat la o analiză comparativă între numărul de teste efectuate în toată țara și cazurile Covid-19 aflate la ATI, în perioada 1-15 noiembrie 2020, respectiv 1-15 martie 2021.

Analiza trage un semnal de alarmă deoarece există diferențe majore în ceea ce privește numărul de teste RT PCR din noiembrie 2020 și cele din martie 2021, când se observă o scădere de peste 26% în totalul de teste efectuate zilnic.

Totodată, puține județe, printre care și Clujul, testează mult, iar majoritatea testează mai degrabă simbolic.

Este necesar, pe model european, să extindem categoriile prioritare de testare la bolnavii cronici”, spune Radu Moisin.

În acest context, deputatul liberal l-a întrebat pe Vlad Voiculescu care este motivul pentru care, în acest moment, se efectuează un număr vizibil mai mic de teste RT PCR, aproximativ cu 26% mai puține în martie 2021, față de noiembrie 2020, în ciuda faprului că ne aflăm în valul al treilea al pandemiei și dacă are de gând să modifice strategia de testare RT PCR și să introducă noi categorii de persoane supuse testării prioritare.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut