Deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș: Tehnologia te învață cum să ieși din sărăcie

Preşedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor, liberalul Sabin Sărmaș susține că tehnologia te învață cum să ieși din sărăcie, precizând, totodată, că pentru comunitățile defavorizate, acest domeniu „poate face totul”. „Tehnologia, fiind transversală, poate să-ți îmbunătățească fiecare aspect al vieții, să-ți arate cum ieși din sărăcie. Poate să-ți creeze oportunități în spațiul virtual. Îți dă acces la o lume care te poate scoate din sărăcie. Cunoașterea te scoate din sărăcie”, spune parlamentarul.

Liberalul clujean a atras atenția în cadrul evenimentului „România: Web3 Regional Hub. Primul Pas”, organizat în cadrul TheStakeBorg Talks, că trebuie să ne grăbim cu tehnologia deoarece, spune deputatul, cu cât evoluăm mai mult, cu atât o vom duce mai bine. „E bine să ne grăbim cu tehnologia”, a punctat Sabin Sărmaș, avertizând, totodată, că e nevoie și de reglementări pentru ca oamenii să fie protejați de tehnologie. „Aici singurii care pot proteja oamenii de tehnologie astăzi sunt politicienii. Uită-te ce se întâmplă în SUA, unde marile companii sunt aduse și trase la răspundere. După ce ajungi un start-up cu sute de investitori, uiți de binele comun. Nu spun că companiile nu au nici un fel de etică, dar se uită de binele comun. La noi (în Parlament-n.n.) nu eram mulți specialiști care să înțelegem tehnologia și să știm ce trebuie să reglementăm. Cred că trebuie să stăm aproape de tehnologie și să reglementăm, să punem bariere când e cazul”, a spus deputatul.

Liberalul clujean a ținut să remarce faptul că la nivelul Parlamentului României se acordă o tot mai mare atenție tehnologiei și zonei digitale. „Acest domeniu a explodat mult în Parlament și s-a conștientizat importanța digitală. Avem trei comisii pe cam același domeniu: Avem Comsia de IT, Comsia de Știință și Tehologie și Comisia de Automatizare în Muncă și Robotică. Digitalizare e un domeniu transversal. Poți să muncești foarte mult”, a punctat Sabin Sărmaș.

Sabin Sărmaș a subliniat însă că reglementarea trebuie făcută în așa fel încât să nu blocheze tehnologia.

„Trebuie să ai capacitatea de a reglementa în pas cu tehnologia fără a bloca. Legislația trebuie să lase inovația să crească. Lipsa cadrului legal nu e o soluție. Trebuie să fi preventiv și să reglementezi chiar dacă va fi vag”, a spus Sărmaș.

E a precizat că din câte știe, în domeniul crypto din România, la ora actuală, nu există niciun proiect de reglementare.

„Au fost câteva proiecte de lege ce ţineau de zona fiscală, care au atins domeniul crypto. Nu am avut niciun proiect amplu sau nu ştiu eu de niciunul care să trateze domeniul crypto în integralitate. (…) Nu e foarte multă reglementare”, a spus el.

Impactul cuantum computing

Deputatul este de părere că în perioada următoare, tehnologia cu cel mai mare impact va fi cuantum computing.

Este challenger pentru tot ce există în zona de tehnologie. Este o amenințare pentru toate sistemele de cyber security, pentru web 3.0. Cred că toate tehnologiile vor evolua foarte mult datorită provocărilor venite din partea de cyber computer.

Viteza cu care crește numărul de qubit arată că este o tehnologie de succes. Va fi și o tehnologie care va fi greu de înțeles la început de către publicul larg. E greu de înțeles pentru publicul larg ce se întâmplă în zona cuantum computing”, a spus parlamentarul PNL.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut