Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu spune pentru ce trebuiau alocați primii bani din PNRR

Deputatul PSD de Cluj, medicul Patriciu Achimaș Cadariu este de părere că din PNRR primii bani ar fi trebuit alocați pentru construirea unui institut oncologic la Cluj-Napoca mult mai mare și în același loc.

„Atunci când ai o instituție de succes care pregătește personal de succes, când ai resursă umană de cea mai bună calitate dovedită prin faptul că este singurul institut acreditat european și când te confrunți cu astfel de cozi, cred că din PNRR primii bani ar fi trebuit dați ca să faci un institut mai mare în același loc. Nu cred în împărțirea aiuristică a banilor ca să asigurăm un echilibru. E stupid. Decât să faci infrastructură neutilizată și fără resursă umană, mai bine dezvolți locurile unde se face performanță”, a spus parlamentarul social democrat. Reputatul medic clujean crede că cel mai benefic pentru sistemul medical din România ar fi ca unitățile de succes să fie ajutate să crească. „Cred că mai înțelept ar fi să întărești centrele care au dat rezultate pentru că nu mai e timp să dezvoltăm încă un centru într-un orășel. Spre exemplu, să fie dezvoltată oncologia la Cluj, chirurgia cardio-vasculară la Mureș, gastroenterologia la Iași etc”, a explicat deputatul.

El a precizat că Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca este tot mai solicitat de pacienți și riscă să se prăbușească sub propriul succes. „Avem o instituție de succes și trebuie ajutată să crească pentru că se va prăbuși sub propia înghesuială”, a punctat medicul.

El a atras atenția că în medicină e nevoie de educație continuă pentru a se putea asigura un standard cât mai înalt. „E vorba de a schimba idei, de a participa la întâlniri interdisciplinare, unde se discută cazurile complexe”, a menționat medicul.

Referindu-se la Planul Național de Cancer, deputatul Patriciu Achimaș Cadariu a spus că proiectul de lege este în Senat și cel mai probabil va fi votat la începutul acestei sesiuni, urmând să intre apoi în dezbaterea Camerei Deputaților.

Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului este coordonat de deputat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Planul se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar și de prostată. Acesta a declarat că prin implementarea acestui plan se dorește reducerea cu 15 la sută a mortalității, o țintă care va cere „un efort considerabil”.

Reputatul medici a precizat că în prezent numărul cazurilor de cancer este în creștere, însă numărul intervențiilor chirurgicale pentru această boală a scăzut.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut