Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: În continuare medici români aleg să plece la muncă în străinătate

Deputatul social democrat de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu atrage atenția că în continuare medici români aleg să plece la muncă în străinătate. Parlamentarul spune că dacă nu se va schimba sistemul și condițiile în care să se dezvolte medicii și nu se va crea și un „cult” al muncii în zona de sănătate nu vor exista speranțe de a rămâne oameni foarte bine pregătiți în acest sistem.

Întrebarea care se pune este cine pleacă. Dacă rămân cei care se mulțumesc cu salariul acela înseamnă că încurajezi lenea și nemunca”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu, medic primar ginecologie și chirurgie oncologică în cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Potrivit medicului, la ora actuală, România își acoperă deficitul de personal din Sănătate cu specialiști din Republica Moldova.

„După al Doilea Război Mondial, Occidentul începe să structureze sistemul medical. Sistemele pot fi diferite, dar în esență urmăresc conservare sănătății și redarea sănătății populației. Escaladarea costurilor în Sănătate a dus la tot felul de efecte atât pozitive cât și negative. S-a ajuns la investiții în sănătate de 10 la sută din PIB și tot nu este de ajuns. Am ajuns într-un moment în care aceste cheltuieli să poată fi greu de susținut. În măsura în care trebuie să se restrângă cu cheltuielile nici veniturile nu mai sunt cele de pe vremuri, nici interesul nu mai este același și atunci încerci să acoperi cu personalul din alte țări. Astfel cauți personal cât mai bine pregătit, cât mai docil. Cei din Vest iau de la noi și din țări precum Rusia sau din țările fostei Iugoslavii. Noi luăm personal din Republica Moldova. Și aici aș vrea să subliniez că avem generații de rezidenți proveniți din Republica Moldova de o calitate excepțională atât profesională, dar mai ales umană. Și aici e foarte important ca atunci când ai o meserie ca medicina unde ai interacțiune cu pacientul să vorbești limba română”, a spus deputatul.

Profesorul Patriciu Achimaș Cadariu se numără printre românii care s-au specializat în țările din vest și a practicat medicina în străinătate, dar a ales că se întoarcă în România.

„Am vrut să mă întorc în România. Am avut motivele mele personale. Nu ca să fac caz la televizor că m-am întors să îi tratez pe români. Da, am venit să îi tratez pe români, dar am avut eu motivația mea personală, au fost și chestiuni personale, de familie, dar au fost și chestiuni profesionale și cred că am contribuit alături de o întreagă echipă, alături de colegii mei, la a pune cărămizi în zona de oncologie.

Institutul Oncologic a fost recunoscut ca cel mai bun spital la un moment dat în anii în care m-am ocupat de el. Valoarea vieții are ca și componentă și banii, dar sunt și alte elemente. Fiecare dintre noi suntem foarte diferiți și subiectivi. Am considerat că în România voi putea avea o zonă în care să mă dezvolt personal și să trăiesc alături de ai mei. Și asta am și obținut și sunt mulțumit de decizia mea”, a afirmat Patriciu Achimaș Cadariu.

Patriciu Achimaș Cadariu a ținut să mai semnaleze că România pregătește un număr prea mare de medici, ceea ce în opinia deputatului, nu se va putea face performanță „cu un număr infinit de studenți la medicină”.

„Șase ani de medicină costă mult. Este un motiv pentru care în toate țările există o limitare care este dată de un raport între numărul de paturi de spital și pacienți, număr de medici, număr de rezidenți și număr de studenți. Dacă se depășește acest lucru e demonstrat că nu produci calitate ci vinzi diplome”, susține fostul ministrul al Sănătății.

C.P.

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut