Deputatul clujean campion la voiaje externe pe banii Parlamentului

Deputatul clujean campion la voiaje externe pe banii Parlamentului a stat în acest mandat aproape patru luni în delegații făcute în toate colțurile lumii .Cu ocazia acestor vizite, fostul liberal a ajuns și în zone exotice precum Rwanda, Algeria sau Thailanda. De asemenea, Sărmaș a avut delegații în Japonia, Arabia Saudită, dar și Statele Unite.

Potrivit datelor furnizate de Camera Deputaților la solicitarea ziarului Făclia de Cluj, opt dintre cei zece deputați clujeni au avut în acest mandat zeci de deplasări externe care au costat peste 150.000 de euro. Singurii care nu au ieșit din țară pe banii Parlamentului în cei trei ani și jumătate de mandat sunt deputatul Radu Molnar de la USR și liberalul Radu Moisin.

Parlamentarii clujeni au avut în această perioadă nu mai puțin de 61 de delegații externe. Toate acestea au costat 804.294,911 lei.

Banii publici au acoperit transportul, cazarea şi diurna aleşilor la numeroase evenimente oficiale.

Cele mai multe vizite externe au fost efectuate de deputatul neafiliat Sabin Sărmaș. Acesta a obținut mandat de parlamentar în 2020 pe listele PNL Cluj iar în urma negocierilor politice a preluat funcția de Președinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, până în martie 2024 când liberalii i-au retras sprijinul după ce a anunțat că va intra în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca împotriva lui Emil Boc. Deputatul a avut începând cu 2021 și până acum 18 deplasări externe de 117 zile care au costat 303.077,76 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 60.000 de euro. Sabin Sărmaș a avut șase vizite de lucru în Elveția la sediul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Pentru aceste deplasări, Camera Deputaților a trebuit să deconteze 54.739,45 de lei. Totodată, Sărmaș a fost plecat șase zile în Japonia la cea de-a treia reuniune de pregătire a Organizaţiei Regionale pentru Telecomunicaţii din zona Asia-Pacific. Deplasarea pe tărâmul samurailor s-a ridicat la 42.644,23 lei. O altă vizită a lui Sărmaș a fost în Rwanda la „Generation Connect Global Youth Summit 2022”. Aici, Sărmaș a stat 18 zile, costul delegației fiind de 33.946,25 lei.

Deplasarea din Arabia Saudită la cea de-a 5-a întâlnire a grupului de lucru al Arabiei Saudite pentru pregătirea Conferinţei Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii a costat Parlamentul 7.176,67 lei iar cea de opt zile din Thailanda la cea de-a 4-a reuniune regională pentru pregătirea Conferinţei Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, organizată de Asia-Pacific Telecommunity, a costat 33.134,65 lei. Deplasarea din Algeria la cea de-a 3-a reuniune regională în scopul pregătirii Conferinţei plenipotenţiarilor, organizată de Uniunea lei Africană pentru Telecomunicaţii a durat 12 zile și a costat 25.375 lei iar cea din din Japonia de șase zile a costat Camera Deputaților 42.644,23 lei.

Sabin Sărmaș a ajuns în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, deplasare care a durat cinci zile și pentru care s-au decontat 9.254,80 lei. Pentru deplasarea în Germania, la Berlin, la „GermanRomanian Business Conference s-a plătit 7.573,70 lei, iar pentru cea din Italia la Forumul pentru promovarea oportunităţilor de afaceri între România şi Italia în sectorul ItampC s-a decontat 7.366,01 lei. Cheltuielile cu vizita în Polonia la cea de-a 16-a ediţie a Forumului Naţiunilor Unite privind Guvernanţa Internetului s-au ridicat la 6,836.05 lei. Deputatul a mai fost plecat de două ori în SUA. Prima dată a ajuns la cea de-a 4-a reuniune regională a grupului de lucru pentru pregătirea participării Comisiei interamericane de telecomunicaţii la Conferinţa Plenipotenţiarilor, costurile deplasării de 11 zile fiind de 19.348,42 lei. De asemenea a mai ajuns la Compania Systems Planning and Analysis şi la ediţia din 2024 a Forumului de tehnologie CES, costul delegației de șase zile fiind de 32.317,44 lei. Parlamentarul a mai petrecut 13 zile în Spania la conferința WTSA, costul deplasării fiind de 23.365,33 lei.

O parte dintre deplasările lui Sărmaș au avut legătură cu organizarea la București a conferinței de IT&C-Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT). Deși evenimentul a fost unul extrem de important pentru România oferind numeroase oportunități pentru a negocia pe diverse teme, țara noastră nu a obținut niciun loc în acest important for. Asta înseamnă că niciun român nu este membru în conducerea UIT, deși statele care organizează o astfel de conferință obțin o funcție în board-ul UIT.

Prin urmare, concluzia care se desprinde este că deplasările externe făcute de deputatul Sărmaș la conferințele și evenimentele pe tema IT și comunicații nu au avut nicio utilitate pentru țara noastră. Mai bine spus, turism parlamentar pe banii țării și bani aruncați în vânt.

Sorin Moldovan prins cu conferințe NATO

Cele 18 deplasări externe ale deputatului Sorin Moldovan au costat 256.925,93 lei. Parlamentarul a petrecut 102 zile în țări precum Portugalia, SUA, Lituania, Israel, Germania, Belgia, Spania, Italia, Suedia și Islanda. Sorin Moldovan a fost ales deputat pe listele PNL Cluj și face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, unde deține funcția de vicepreşedinte, și în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, unde are calitate de preşedinte (din mar. 2024)

În SUA, Sorin Moldovan a avut patru deplasări. Prima a fost de șapte zile la cel de-al 21- lea Forum Parlamentar Transatlantic și a costat 29.895,96 lei, a doua de 23 de zile la cea de-a 4-a reuniune regională a grupului de lucru pentru pregătirea participării Comisiei interamericane de telecomunicaţii la Conferinţa Plenipotenţiarilor, cu costuri de 31.680,92 lei. O altă deplasare în SUA a lui Moldovan a fost de șapte zile la Adunarea Parlamentară a NATO, costurile ridicându-se la 37.004,16 lei. Deputatul clujean a mai făcut o vizită de opt zile tot la Adunarea Parlamentară a NATO, costurile fiind de 30.118,05 de lei.

Deputatul liberal a mai fost plecat cinci zile în Israel la o activitate a Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a Adunării Parlamentare a NATO- costurile fiind de 9.742,19 lei și trei zile în Belgia la Programul de orientare NATO pentru care s-a decontat 5.521,83 lei.

Pentru participarea la cea de-a 68-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO din Spania care a durat două zile s-au cheltuit 5.024,74 lei iar prezența la cursul de nivel înalt organizat de Colegiul de Apărare NATO, dedicat generalilor, ambasadorilor şi oficialilor (GFOAC 2022-2) a costat 12.839,96 lei.

Sorin Moldovan a mai fost în delegație în Suedia pentru a lua parte timp de trei zile la Conferinţa Interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună (PESC). Pentru această delegație s-au cheltuit 6.979,73 lei. Vizita de patru zile a liberalului la Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie – subcomisia pentru evoluţii în domeniul tehnologiei şi securitate a Adunării Parlamentare a NATO în Islanda a costat 12.490,68 lei iar pentru cea de patru zile la Luxemburg la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO s-au cheltuit 7.546,40 de lei.

Încă 11.872,35 de lei s-au cheltuit pentru participarea în Germania la vizita comună a Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie – subcomisia pentru evoluţiile tehnologice şi securitate şi a Comisiei pentru democraţie şi securitate – subcomisia pentru rezilienţă şi securitate și 6.772,15 de oei pentru o eveniment cu teme de securitate organizat în Spania. Deputatul a fost în delegație și în Danemarca la Sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a NATO, costurile deplasării fiind de 7.706,67 de lei.

Csoma Botond interesat de reuniunile Consiliului Europei

Un număr mare de deplasări a efectuat deputatul UDMR, Csoma Botond, liderul organizației Cluj al acestei organizații culturale dar care desfășoară activități politice.

Csoma Botond face parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, unde deține funcția de secretar. În cei trie ani și jumătate de mandat, Csoma Botond a efectuat 12 deplasări externe în șase țări, costurile ridicându-se la 35.659,65 lei. Printre țările vizitate de liderul UDMR Cluj pe banii Parlamentului României s-au numărat SUA, Franța, Republica Moldova și Israel.

Csoma Botond a stat trei zile la Strasbourg la cea de-a treia parte a Sesiunii ordinare 2021 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deplasare pentru care s-a plătit 5.396,12 lei. Deputatul UDMR a mai ajuns la un eveniment al Consiliului Europei, tot pentru trei zile, pentru care s-au decontat 7.189,80 de lei.

Alți 6.851,95 de lei au fost decontați pentru o de plasare a lui Csoma Botond în Suedia, la lucrările Comisiei de egalitate şi nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar 51.109,61 lei pentru o vizită de 10 zile în SUA. Alți 4.057,30 de lei au fost decontați pentru o deplasare în Moldova.

Oana Murariu, doar trei delegații

Oana Murariu a fost aleasă în 2020 în pe listele USR Cluj pentru Camera Deputaților și face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale (din dec. 2021), unde deține funcția de vicepreşedinte și din Comisia Juridică.

De la preluarea mandatului, Oana Murariu a efectuat trei vizite externe care au costat 35.659,65 lei.

Una dintre delegații a fost de trei zile la Berlin și a costat 4.307,84 lei. Oana Murariu a mai participat două zile la Chișinău, costul deplasării fiind de 3.359,02 lei. Cea mai costisitoare delegației a oanei Murariu a fost n SUA, unde pentru șase zile s-au plătit 27.992,79 lei.

Cinci delegații făcute de Băltărețu

Viorel Băltărețu a fost plecat în cinci delegații externe, costul acestora fiind de 29373 lei. Viorel Băltărețu a fost ales în 2020 pe listele USR și face parte din Comisia de automatizare și viitorul muncii din Camera Deputaților. Deputatul USR a fost într-o delegație de trei zile în Danemarca pentru care s-au plătit 8.102,46 lei. O altă vizită două zile în Republica Moldova a costat 3.548,45 iar delegația de trei zile în Italia a costat 5.404,31 lei. Pentru o deplasare de două zile în Spania s-au plătit 7.529,08 lei iar o delegație în Republica Moldova a costat 4.786,70 lei.

Deputații Ilie Coleșa(AUR), Patriciu Achimaș Cadariu(PSD) și Cristina Burciu(PNL) au avut câte o deplasare externă. Pentru deplasarea lui Ilie Coleșa la cea de-a 30-a Adunare Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei ce s-a desfășurat pe parcursul a trei zile în Grecia, s-a plătit 7.259,11 lei iar pentru participarea deputatului Patriciu Achimaș Cadariu la Conferinţa Diplomaţie medicală: perspectiva româno-belgiană. Consolidarea cooperării în domeniul oncologic, organizată în Belgia, s-au plătit 7.003,46 de lei.

Deputatul PNL Cristina Burciu a fost în vizita în Italia, la Verona, în cadrul unei delegaţii a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. Pentru trei zile petrecute aici s-au decontat 4.780,39 lei.

Cât de utile au fost toate aceste deplasări nu știm. În schimb, știm că pe plan extern România nu a mai atins niciun obiectiv important după aderarea la NATO și UE.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut