Deplasarea terenului din Cluj, din ultimii cinci ani, observată din satelit

O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Conform reprezentanților companiei, harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019. 

Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu – care marchează zone cu o scufundare/ tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde – care marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru – care marchează zone cu o ridicare/ umflare însemnată, de peste 10 mm/an.

„Conform datelor satelitare, Clujul are câteva zone problematice. Cartierul Bună Ziua, în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale, se deplasează cu până la 12 mm/an. De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii alunecă cu 6-8 mm/an”, spune directorul general Terrasigna, într-un comunicat remis, miercuri, presei.

Acesta afirmă că sunt și câteva zone bine delimitate din zona centrală a Bucureștiului, care se scufundă cu până la 1 cm pe an – clădiri din apropierea râului Dâmbovița, construite pe un teren moale, stabilizat artificial. „Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, declară Florin Șerban.

În ce privește Centrala Nucleară de la Cernavodă, directorul general Terrasigna spune „este stabilă, conform informațiilor obținute prin procesarea imaginilor din satelit”, iar la analiza datelor „a apărut și o surpriză plăcută”: „Studiul regiunii Cernavodă a relevat faptul că podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”. În vecinătatea imediată a Dunării, precum și în orașul Cernavodă, „există, însă, câteva zone în care pământul se tasează cu 3-6 mm/an”.

Măsurătorile de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km, iar informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare.

„Sateliții Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zona de 150 km x 250 km și realizează imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă. Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI). Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar (care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri) și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală” – explică Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna.

Cauzele instabilității terenului pot fi diverse, în funcție de aria geografică studiată, monitorizarea acestor deplasări, chiar și de ordin milimetric, fiind esențială – spun specialiștii companiei – în mai multe domenii: „Lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren, pentru a evita greșeli majore de planificare, iar orice lucrări subterane – cum ar fi tuneluri sau linii de metrou – trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu măsuri de remediere”.

Măsurătorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafață de aproximativ 250.000 km2, ce acoperă toată suprafața României, părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Pentru realizarea hărților de deplasare a terenului au fost analizate peste 21 milioane de măsurători. Hărțile au o rezoluție de 10 m x10 m, „ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustrație reprezintă o suprafață de 100 de metri pătrați” – explică specialiștii companiei.

Rezultatele obținute de Terrasigna constituie o primă evaluare precisă a stabilității infrastructurilor din România obținută pe baza datelor Copernicus.

Terrasigna este unul dintre puținii furnizori validați de Agenția Spațială Europeană pentru oferirea serviciilor de Persistent Scatterer Interferometry.

M. T.

Articole din aceeasi categorie