Demisie de răsunet în Guvernul României, comentată de politicienii clujeni

Clujeanul Vasile Dîncu a anunţat, luni, că a demisionat din funcţia de ministru al Apărării Naționale. „În cursul acestei dimineţi, am înaintat prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcţia de ministru al apărării naţionale”, a scris Dîncu, pe pagina sa de Facebook.

El a ataşat şi textul demisiei transmise prim-ministrului Nicolae Ciucă, în care a invocat „imposibilitatea colaborării” cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă şi pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcţionarea optimă a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române. Domnule prim-ministru, vă mulţumesc pentru colaborarea onestă şi deschiderea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul activităţii guvernamentale comune şi vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele şi programele Ministerului şi Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, se arată în textul demisiei.

Ulterior, Vasile Dîncu, a completat că preşedintele Klaus Iohannis nu i-a făcut niciun reproş concret şi că nu i-a cerut nimeni demisia.

Ministrul demisionar a precizat, într-o declaraţie făcută presei la Parlament, că şi-a motivat deja demisia.

„Este un motiv foarte clar exprimat şi nu vreau să dau niciun detaliu”, a subliniat Vasile Dîncu.

Întrebat de când s-a format o ruptură între el şi şeful statului, Vasile Dîncu a răspuns: „Nu ştiu. De când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez şi toate celelalte”.

Acesta a adăugat că nu a avut „niciun reproş concret” din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi că nu a vorbit cu acesta nici în cursul zilei de luni, nici cu o zi în urmă.

„Nu mi-a cerut demisia nimeni până acum”, a reafirmat el.

Gestul demisiei sale este, însă, îndelung comentat de politicienii clujeni de la putere și din opoziție, deopotrivă.

„Astăzi Romania a suferit o reală pierdere din punct de vedere politic, administrativ și diplomatic.

Într-un asemenea domeniu, cum este cel al apărării, este necesară o comunicare permanentă si armonioasă din partea ambelor părți, motivele demisiei fiind de altfel menționate foarte clar de către domnul profesor Vasile Dîncu.

PSD Cluj este alături de domnul Vasile Dîncu în toate acțiunile si demersurile viitoare. Apreciem și îi suntem recunoscători pentru toată munca depusă în cadrul Guvernului și a Ministerului Apărării Naționale.

Un gest lipsit de egoism, care vine din dorința unui echilibru necesar  României.

Este important ca in actualul context geopolitic, România să fie un partener consecvent și stabil al NATO și Uniunii Europene.

Sperăm ca actualele, dar mai cu seama viitoarele evenimente să nu compromită eforturile întreprinse de domnul ministru Vasile Dîncu de până acum”, a declarat președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Nu cunosc în amănunt relația dintre domnul Vasile Dîncu și președintele Klaus Iohannis ca să pot spune care au fost motivele pentru care domnul Dîncu a considerat imposibilă continuarea colaborării cu președintele țării. Am văzut în schimb declarația nefericită a domnului Dîncu, în contextul războiului din Ucraina, care nu a rămas fără o reacție din partea președintelui. Trebuie să înțelegem că noi, oamenii politici, avem responsabilitatea de a ne alege foarte atent cuvintele atunci când alegem să comunicăm, mai ales în contextul unor declarații care au legătură cu războiul de la granița țării noastre.

Mereu am fost de părere că trebuie să existe o bună colaborare instituțională între Guvern și Președinție, însă în Guvern există ministere precum Externele și Apărarea care se află într-o legătură mult mai strânsă cu Președinția și unde consider că este nevoie de o bună cooperare indiferent de situație”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan

Nu comentez motivele sau contextul deciziei pentru că nu le cunosc, dar personal regret demisia acestuia pentru că a fost un ministru eficient, reformator și respectat la nivel euro-atlantic. Totodată, Clujul pierde un post de ministru”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Nu cred că motivele invocate de fostul ministru al Apărării, domnul Dîncu, mai precis imposibilitatea colaborării cu președintele Iohannis sunt cele cauzatoare ale demisiei. Sigur conțin o parte de adevăr, relația lor nu era una în interesul României, ci al partidelor guvernamentale pe care le reprezintă, PSD, respectiv PNL. Dar asta nu este un motiv de demisie.

Cred că mai degrabă declarațiile lui au deranjat prea mult, au creat o dezbatere publică necesară, dezbatere care nu se dorește a fi făcută în societatea românească. Poporul român trebuie să decidă dacă continuăm implicarea în acest război cu orice risc și cu orice preț. Neo-marxiștii doresc o implicare totală. Deocamdată nu știm care este gradul de implicare a statului român. Am aflat doar de faptul că am livrat cu titlu gratuit cel puțin muniție, echipamente și resurse petroliere din dotarea armatei și din rezerva de stat. Nu știm dacă s-a livrat armament ușor sau greu sau dacă se intenționează acest lucru. În schimb știm cu siguranță că n-am avut nicio acțiune de promovare a unei soluționări pașnice a acestui război. Această demisie nu era necesară datorită declarațiilor sau motivelor expuse de fostul ministru, ci doar din lipsa de rigoare militară și datorită stării armatei pe care acesta a gestionat-o”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

„Singurul comentariu este că trebuia să-și dea demisia mai devreme. Domnul Dîncu nu se află la primele declarații pro Rusia, iar președintele Iohannis ar fi trebuit să ia atitudine încă de la început. Motivele invocate de fostul ministru, printre care s-au numărat și presiunile USR, arată un politician care nu are curajul să-și asume propriile declarații.

Demisia era mai mult decât necesară, cum este și a altor miniștri gen Lucian Bode sau Virgil Popescu. Doar prin dispariția unor astfel de personaje cetățenii și instituțiile europene și internaționale își recapătă încredere în politicienii români”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„Coaliția primadonelor, episodul Dîncu… Haos în educație, măcel în justiție, corupție în poliție, pierdere de vreme (și bani) în PNRR. Acum a venit vremea dlui Dîncu să-și execute trilul. Nepregătit pentru poziția sa, eminamente teoretic, șovăielnic, neasumat, ne vorbește de la înălțime despre cum domnia sa e conturbat în activitatea prodigioasă de președintele Iohannis, prim-primadona coaliției.

Acum două săptămâni, USR era de vină. Ghinion după ghinion, ca azi să ajungem la ceasul liberării!

În acest teatru în care primadonele nu sunt interesate decât de reflectoare, cine mai guvernează, cui îi mai pasă de ce se întâmplă cu spectatorii?”, a precizat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Pe modelul de afară

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, faptul că într-o situație foarte tensionată de conflict la granițele României, ministrul Apărării are o viziune diferită de cea a președintelui și a premierului în ceea ce privește modalitățile de acțiune și soluționare a conflictelor din imediata vecinătate a României, a produs în mod destul de limpede un hiatus în clasa politică. „S-au mai întâmplat și în alte state ale lumii situații când din diverse motive de opțiune ideologică sau strategică foarte diferite, anumiți miniștri, de obicei ai Apărării sau de Externe și-au dat demisia, nemaiînscriindu-se pe aceeași linie cu premierii sau președinții. Se pare că și domnul Dîncu se încadrează în această categorie, din spusele sale, consideră că în ceea ce privește conflictul din Ucraina, trebuie să existe soluții care să fie sensibil diferite de cele pe care le aplică în momentul de față, țările occidentale în relația cu Ucraina, și acest lucru a creat o incompatibilitate, dată fiind gravitatea acestui conflict, între domnia sa și conducerea actuală a statului.

Aceste opinii diferite care ar trebui respectate în interiorul societății, pot să coabiteze în interiorul Parlamentului, sau în interiorul unor partide politice, însă e greu de explicat și partenerilor occidentali și altor actori internaționali cum pot să coabiteze în interiorul unui guvern. De aceea, probabil că demisia domnului Dîncu e pe cât se poate de justificată, dată fiind situația în care ne aflăm”, a explicat Sergiu Mișcoiu.

În urmă cu două săptămâni…

Nici bine nu se încheiase scandalul plagiatului în care a fost implicat fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, că un altul începea, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în coaliția de guvernare. De data aceasta tema a fost legată de politica externă și îl avea ca „protagonist” pe clujeanul Vasile Dîncu. Acesta a fost „taxat” de politicienii din opoziție, dar nu numai, în urma unor declarații despre războiul din Ucraina. potrivit cărora o șansă a păcii în acest moment ar fi o negociere cu Rusia. Pentru acestea, în spațiul public s-a vehiculat atunci că ar urma să i se ceară demisia, lucru infirmat însă, de Vasile Dîncu, care a acuzat o „muntură useristă”.

Tăvălugul declarațiilor

Declarațiilr lui Dîncu au fost criticate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și de premierul Nicolae Ciucă.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat marți Iohannis.

La rândul său, Marcel Ciolacu, a susținut că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații. Nu în ultimul rând, premierul Ciucă a declarat că îl așteaptă pe ministrul Apărării să revină în țară pentru a avea o discuție cât mai deschisă depre declarațiile sale.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut