Delegații franceză și spaniolă în vizită la Penitenciarul Gherla

Penitenciarul Gherla a fost, timp de trei zile, gazda unor delegații franceze și spaniole în cadrul unui proiect privind „Determinarea practicilor comune ca răspuns la discontinuitatea formării deținuților”, finanțat în cadrul Programului Erasmus+ și al cărui promotor este Unité Pédagogique Régionale (UPR) de Lyon (Franța).

Partenerul francez în proiect a fost reprezentat de directorii regionali ai UPR Lyon, Velt Julien și Jean Deisți, precum și de doi profesori care predau în cadrul Penitenciarul Saint – Etienne: Bouchut Marilyne și Megemont Michel. Partenerul spaniol din proiect a fost reprezentat de patru profesori care predau deținuților din cadrul EPAPU Nelson Mandela – școală publică pentru adulți situată în interiorul Penitenciarului A Lama (regiunea Pontevedra-Spania): Ruiz Dominguez Melca, Guimarey Marino, Martinez Fernandez Manuel și Arnau Reboredo Manuel.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Gherla, agent principal de poliție penitenciară Marina-Florina Oltean, în primele două zile delegații au vizitat Penitenciarul Gherla și Secția Exterioară Cluj-Napoca, au observat susținerea orelor la clasă de către profesorii care predau în cadrul Structurii Gherla a Liceului Tehnologic Special Dej, precum și derularea unor activități cu deținuți de către specialiștii din cadrul Sectorului de Reintegrare Socială.

„Reprezentanții Penitenciarului Gherla au prezentat informații esențiale despre educația formală și informală în cadrul penitenciarului și au prezentat activități și modalități de intervenție terapeutică folosite cu deținuții. Cea mai apreciată bună practică a fost Centrul Terapeutic Lotus al Penitenciarului Gherla, în cadrul căruia cele două delegații au susținut, miercuri, activități de grup cu un număr de 36 de rezidente. Această experiență a fost unică atât în rândul rezidentelor, cât și în rândul membrilor delegațiilor, deoarece a fost susținută în limba engleză și a necesitat colaborarea unor specialiști care lucrează în sisteme diferite. La final, domnul Julien Velt, director regional UPR Lyon, a apreciat că vizita a fost foarte utilă, iar cei prezenți au descoperit moduri noi de a implementa educația în penitenciar, dar și locuri frumoase ale Transilvaniei” – precizează agent principal de poliție penitenciară Marina-Florina Oltean.

Scopul vizitei celor două delegații a fost „descoperirea de bune practici, a asemănărilor și diferențelor dintre cele trei sisteme în ceea ce privește educația în penitenciare”, pentru ca acestea să fie menționate într-un manual ce va fi redactat la finalul proiectului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut